HKPRO Forums banner

Czy zwykła osoba może dostać Mp5?

6.6K views 16 replies 13 participants last post by  straightgrain  
#1 ·
Przepraszam, jeśli to głupie pytanie, jestem stosunkowo nowy w strzelaniu i strzelam tylko z pistoletów. Czy można dostać mp5? Prawdziwy, z HK, jeśli jesteś cywilem? Dzięki!

#2 ·
Cóż, przypuszczam, że mógłbyś zostać Class 3 FFL i dostać próbkę dealerską. To lub kupić jeden z ograniczonych zarejestrowanych, które trafiły do rejestru przed zakazem używania karabinów maszynowych.

Teraz, jeśli mówimy tylko o półautomatycznych MP5, istnieje mnóstwo opcji, ale jeśli chodzi o MP5 z selektywnym ogniem. To jedyne 2 sposoby, które znam.

#3 ·
Nie, jeśli chcesz uzyskać coś jak najbardziej zbliżonego, zrobisz konwersję HK94 na MP5 przez SBR lub użycie zarejestrowanego zespołu spustowego. Ten temat jest bardzo szczegółowo omówiony tutaj na HKpro. Czekam z niecierpliwością, aby zobaczyć, co ostatecznie uzyskasz!

#4 ·
Myślę, że drugą częścią "zwykłego gościa" są PIENIĄDZE, zwykły gość może nie mieć wystarczająco dużo pieniędzy, aby kupić MP5, lata temu były tańsze, teraz mogą być bardzo, bardzo drogie.

Nawet HK94 przed konwersją może kosztować $$$$$$

#5 ·
Aby pomóc Ci znaleźć najlepsze rozwiązanie:

Dlaczego tego chcesz?

Czy musi to być karabin maszynowy?

Jakiego rodzaju strzelanie zamierzasz z niego uprawiać?

Ile nabojów rocznie szacujesz, że z niego wystrzelisz?

Jaki jest Twój budżet?

#6 ·
Jeśli chcesz zapytać: „czy cywil, bez FFL, może bezpośrednio kupić od HK fabryczny MP5 z selektywnym ogniem w 2015 roku”, to odpowiedź brzmi absolutnie „nie”. Nawet jeśli uzyskałeś FFL i otrzymałeś nową fabryczną MP5 za pośrednictwem listu demonstracyjnego LE, nie „posiadasz” jej; raczej tylko wynajmujesz ją od rządu i musisz ją zwrócić bibliotekarzowi, gdy zrezygnujesz z FFL. Opłata za zwłokę wynosi 10 centów dziennie lub 10 lat więzienia, jeśli zapomnisz zwrócić książkę, tak mi się wydaje.

Powodem jest FOPA i poprawka Hughesa, która zakazała wszystkich nowych karabinów maszynowych.

Konwersje MP5 zarejestrowane w NFA są stosunkowo powszechne w świecie NFA i mogą być własnością cywilów. Codziennie jest jeden na sprzedaż na Gunbroker, Subguns lub Sturm. Średnio kosztują 22 000 dolarów i sięgają 35 000 dolarów, w zależności od konwersji i zarejestrowanej części.

Jeśli przeciętny pracownik może sobie pozwolić na deprecjonującego Harleya, to przeciętny człowiek wciąż może sobie pozwolić na doceniającego MP5.

#9 ·
1) Nie... "zwykła" osoba cywilna (bez określonej klasy FFL) nie może kupić MP5 bezpośrednio od HK.
2) Jednak... zwykła osoba cywilna może kupić (od strony trzeciej) HK94 przekształcony w konfigurację MP5, która jest selektywna i działa jak MP5. Ceny zaczynają się od 25 000 $ i rosną. Sprawdź Subguns i Sturmgewehr.
3) Istnieje kilka MP5, które zostały sprowadzone do USA przed 1968 rokiem i są prawdziwymi fabrycznymi karabinami maszynowymi i są w pełni zbywalne. Jednak wymagają one ceny premium (40 000 $ +).

#10 ·
To zabawne, jak kontekst może zmienić pytanie. Gdyby jeden z moich kumpli zapytał: „Czy mogę kupić MP5?”, po prostu powiedziałbym: „Tak. Idź do Atlantic Firearms, kup Zenith i pozwól mi sprawdzić jego działanie/dopasowanie”. To odpowiedziałoby na pytanie, co oni mieli na myśli, a niekoniecznie o co zapytali.

OP może nie znać swoich dostępnych opcji; dlatego pyta o niemożliwe.

Więc nie, nie możesz kupić „MP5, prawdziwego, od HK, jeśli jesteś cywilem”. Ale możesz kupić coś, co uważam za wystarczająco bliskie.

#12 ·
Przepraszam was! Nie wiedziałem nawet, co to za część forum! Pytałem, czy można dostać prawdziwy MP5 od HK, tak samo jak można dostać vp9 lub USP itp. Nie mam żadnego powodu, żeby chcieć jeden, poza tym, że myślę, że są fajne i są często wspominane w książkach, czasopismach itp. itp. Wiem, że można dostać mr 556 i inne, po prostu ciekawi mnie mp5. Dzięki za odpowiedzi!

#14 · (Edited)
Wszystko w porządku JonFrost. To najlepsza część forum. Po zakupie pierwszego karabinu maszynowego zdasz sobie sprawę, że tryb półautomatyczny to naprawdę marnotrawstwo amunicji.

Ci „dealer keepers” są znani jako „pre may dealer samples”. Kosztują one około połowy ceny transferowalnych.

Jeśli chodzi o w pełni cywilne fabryczne HK MP5 (które są w pełni fabryczne, a NIE konwersjami HK94), takie pistolety musiały zostać sprowadzone przed '68 GCA. Słyszałem to samo, że takie pistolety istnieją i są ultra drogie. Próbowałem kupić jeden. Słyszałem wiele osób mówiących, że znają kogoś, kto go ma, lub że gdzieś tam jest jeden. Jeszcze żadnego z tych rzeczy nie widziałem. Słyszę tylko historie. Zaczynam myśleć, że to mity.

#15 ·
Byłoby fajnie zobaczyć jeden (jeśli ktoś na tym forum faktycznie go posiada). Założę się, że pół tuzina, które tam krążą, ma starą, smukłą osłonę przednią, taką, jaką opuściły fabrykę w latach 60.

#17 ·
Fabrycznie nowy MP5... Nie. Nawet dealerzy/SOT z "listem miłosnym" nie mogą kupować ich bezpośrednio od HK. Powodem jest to, że HK ściśle przestrzega niemieckiego edyktu o braku MG dla cywilów. Obecna bezpośrednia sprzedaż HK wymaga certyfikacji użytkownika końcowego (EUC), która mówi, że nie zostanie odsprzedana osobom, które Niemcy uważają za zakazane.

Poza tym, jest wiele "nowych" używanych prawdziwych MP5, które działy kupiły przed niemieckim edyktem i które dość regularnie pojawiają się w sprzedaży. W większości przypadków wymagają one FFL/SOT z listem miłosnym.