HKPRO Forums banner

Czy ktoś może wyjaśnić całą sprawę RAL8000?

2 reading
20K views 26 replies 18 participants last post by  Mars12  
#1 ·
Wiem, że RAL8000 to konkretny odcień cerakotu, jak widać na europejskim MR556, ale widzę mnóstwo części nie pokrytych cerakotem, które są sprzedawane jako RAL8000. Czy to tylko słowa używane do przyciągania kliknięć, czy może coś przeoczyłem?

#2 ·
Wiem, że RAL8000 to konkretny odcień cerakotu, jak widać na europejskim MR556, ale widzę mnóstwo części nie pokrytych cerakotem, które są sprzedawane jako RAL8000. Czy to tylko słowa używane do przyciągania kliknięć, czy coś przeoczyłem?
To kolor, niekoniecznie cerakot. Część z tego to również polimer wtryskiwany kolorem lub anodowany.

#3 · (Edited)
To nie tylko kolor Cerakote. RAL to system zarządzania kolorami, który powstał w Niemczech w latach 20. Pierwsza cyfra to numer kodu systemu (1: żółty, 2: pomarańczowy, 3: czerwony, 4: fioletowy, 5: niebieski, 6: zielony, 7: szary, 8: brązowy i 9: odcienie bieli i czerni). Kolejne trzy cyfry są przypisywane w celu rozróżnienia kolorów w obrębie kolorów podstawowych o numerach 1-9. RAL8000 był po raz pierwszy używany przez Afrika Korps podczas II wojny światowej, a później przez Bundeswehr. Mówiąc prosto, jest to odpowiednik Magpul Flat Dark Earth lub Taupe firmy Knights Armament.

#6 ·
RAL8000 to specyficzny odcień cerakotu, jak widać na europejskim MR556
Europejskie MR556s MR223s nie są cerakotowane.

A kolory ich anodowania i polimeru często się różnią. Dlatego nazywają to "RAL8000-podobne"(ish).

Właśnie dlatego stary Henry Ford miał rację z kolorem swoich samochodów...

#9 ·
Nie sądzę, żeby istniało prawdziwe anodowanie ral8000. To znaczy, dokładne dopasowanie kolorów. Części cerakote ral8000 i formowane wtryskowo mają żółtawy kolor. Tanodowanie, jak niektórzy to nazywają, to przezroczysty proces, który reaguje z metalem, wiele innych firm to robi i nie nazywają tego ral8000. Myślę więc, że wszyscy nazywają części tanodowane ral8000, mimo że tak naprawdę nimi nie są, są bliższe spalonego brązu, który może być żółtawy lub zielonkawy.

#10 ·
Nie sądzę, żeby istniało prawdziwe anodowanie ral8000. To znaczy, że kolor jest dokładnie dopasowany. Części cerakote ral8000 i formowane wtryskowo mają żółtawy kolor. Tanodowanie, jak niektórzy nazywają, to przezroczysty proces, który reaguje z metalem, wiele innych firm to robi i nie nazywa tego ral8000. Myślę więc, że wszyscy nazywają części tanodowane ral8000, mimo że tak naprawdę nimi nie są, są bliższe spalonego brązu, który może być żółtawy lub zielonkawy.
O ile pamiętam, HK dodaje "magiczną" farbę do swoich kąpieli anodowania RAL8000.

#12 · (Edited)
Amerykanie zazwyczaj lubią to bardziej niż Europejczycy. Ja lubię. View attachment 363931
Naprawdę tego nie kocham ani nie nienawidzę. Będąc pasjonatem historii, wiem, co to jest i jak świetnie się sprawdziło dla lisa pustyni. Mam kilka starych pamiątek po Afrika Korps i ludzie pytali mnie, jaki jest kolor, kiedy je wystawiałem, więc poinformowałem o tym kilka osób.
Niemcy (ja - 3 pokolenie urodzone w tym kraju) nie wyrzucają niczego, co działa lub może być nadal używane, więc nie dziwi mnie, że przetrwało to przez te wszystkie lata, aby ponownie zostać wykorzystane
Może ktoś tam może anodować dwójnóg wielkiego człowieka, aby pasował do tej wspaniałej broni 😉👍🏻
(zakładając, że to pana, sir)

#18 ·
Co ciekawe, pierwszym produktem RAL, jaki kiedykolwiek wyprodukowały Niemcy, był owczarek niemiecki, który jest produkowany do dziś!
Delta się zgadza😁
Image
Image

#21 ·
Po prostu pamiętajcie, dzieci...

Jeśli chodzi o optykę S&B i kolor (RAL lub Pantone)....
Kosztuje cię to więcej niż czerń u dealera
Przynosi ci mniej niż czerń, gdy ją odsprzedajesz
...jesteś w plecy 2x

Image
Dlatego kupujesz wysoko, sprzedajesz nisko. Albo kupujesz od jakiegoś innego idiota i dostajesz głupią ofertę, na której nie możesz stracić pieniędzy :)

#22 ·
Cała sprawa z dopłatą za RAL8000 ma dla mnie tyle sensu, co dopłacanie za magazynki HK LEO.

Jeśli magazynki LEO/rządowe są naprawdę warte o wiele więcej, mam mnóstwo magazynków M16, które mogę ci sprzedać.

#26 · (Edited)
To europejska wersja (stworzona przez Niemcy) naszego systemu kolorów Pantone.
Z "RAL" jako skrótem od Reichs-Ausschuss für Lieferbedingungen (Cesarzowski Komitet ds. Warunków Dostaw), założonym w 1927 roku, a "PMS" (Pantone Matching System) wynalezionym w 1963 roku, powiedziałbym, że jest odwrotnie: Pantone to amerykańska wersja niemieckiego standardu kolorów RAL.

Just sayin'. ;)