HKPRO Forums banner

Hk MR223/556 A4,5 i A6 wydanie

11K views 38 replies 14 participants last post by  GiovanniHKItaly  
#1 ·
Cześć wszystkim…
hk 416 a8 wygrał kontrakt Bundeswehry na zastąpienie g36 (po problemie z Heanel).
hk 416 a8 to najnowsza wersja, inny kąt dźwigni bezpieczeństwa, inna szyna przednia i inny uchwyt…
cywilna wersja jest już zarejestrowana w bazie danych BKA od maja 2021 r.,
tak jak poprzedni cywilny model hk, jest to procedura rządowa wprowadzania karabinu na rynek cywilny w Niemczech.
Wcześniej zdarzyło się to na przykład z cywilną wersją hk g36, hk mr243, zatwierdzonym w grudniu 2013 r. i wydanym na rynku UE w listopadzie 2014 r., czyli mniej więcej po roku.
mr223a3 został wydany w 2016 roku, 5 do 6 miesięcy po wydaniu wojskowego odpowiednika 416a5.
Zatem… czy ktoś wie coś o wydaniu na rynek UE?
Jeśli hk utrzyma ten sam harmonogram co w ostatnich latach, myślę, że premiera może nastąpić od zimy do maksymalnie przyszłego roku… Mam nadzieję, że jak najszybciej!

#6 ·
Ponieważ cywilne mr223 i 308 używają tej samej linii produkcyjnej co 416/417, do czasu wypełnienia głównych kontraktów wojskowych wyprodukowana zostanie niewielka lub żadna ilość broni cywilnej. Początkowe partie do Francji muszą zostać wypełnione, a jeśli kontrakt Bundeswehry przejdzie na HK, myślę, że minie sporo czasu, zanim ruszą duże serie produkcyjne modeli cywilnych. Nie chodzi o to, że HK nie chce sprzedawać cywilnych, są ograniczeni zobowiązaniami umownymi.

#9 ·
Biorąc pod uwagę, że jeszcze się nie ukazały i prawdopodobnie nie będą wkrótce sprzedawane w Ameryce (i jak wyjaśniło HKPro, Shot Show wciąż w dużej mierze zaspokaja potrzeby "fudds"), nie było to zaskakujące.

Biorąc pod uwagę, że najpierw pojawią się w Europie, najnowsze rzeczy mogą zostać ogłoszone na IWA, co w zasadzie jest europejskim odpowiednikiem Shot Show, chociaż duża część mnie wolałaby zobaczyć, co HK przygotowało na powiązanym pokazie Enforce Tac.

#13 ·
Część IWA właśnie się dzisiaj rozpoczęła. German powinien publikować wszelkie zmiany w miarę ich znajdowania, ale jeśli to pomoże, otrzymał potwierdzenie, że MR95 (komercyjny klon G95) powinien wejść do produkcji pod koniec tego roku lub na początku przyszłego roku.
Dziękuję bardzo, przynajmniej dobre wieści

#17 ·
A posiadanie regulowanego regulatora gazu nie tylko zbliża je do specyfikacji broni sił zbrojnych, ale tłumiki są sprzedawane w wielu krajach europejskich jako akcesoria do broni palnej dostępne bez recepty. Uważam również, że niektóre kraje europejskie popierają/zachęcają do ich używania do polowań i strzelania sportowego, zwłaszcza na strzelnicach krytych.

#21 ·
Wiadomości?! Minęło prawie 1 rok od "zatwierdzenia przez BKA" dla mr95 oraz a4,5 i 6 mr223...

Niestety, na targach IWA HK nie pokazał nowszego mr223, tylko wersję wojskową...

Wiem, że A3 jest fantastyczny, a z wąską lufą i bez głupiego grubego i bezużytecznego profilu jest bardziej atrakcyjny, ale nie kupię teraz "starszej" wersji!

#22 ·
Nowości?! Minęło prawie 1 rok od "zatwierdzenia przez BKA" dla mr95 i a4,5 i 6 mr223...

Niestety, na targach IWA HK nie pokazało nowszego mr223, tylko wersję wojskową...

Wiem, że A3 jest fantastyczny i z cienką lufą i bez głupiego grubego i bezużytecznego profilu jest bardziej atrakcyjny, ale nie chcę teraz kupować "starszej" wersji!
Obecnie trwa wojna, a decyzja Niemiec o wzmocnieniu swojej armii niewątpliwie zaangażuje HK. Zatem HK GmbH skupi się na tym przez chwilę, gdy jej ulubiony rynek (wojskowy) pilnie potrzebuje, a oni mogą odejść od swojego najmniej ulubionego (cywilnego/komercyjnego).

#28 ·
Problem polega na tym, że HK może zwiększyć produkcję poprzez licencjonowanie (jak zrobili to z G3/HK91), ale niemieckie prawo dotyczące "broni wojennej" i prawo amerykańskie z NFA wbijają w to duży klin. Sprawy dotyczące "broni wojennej" mogą się zmienić, ponieważ Merkel odeszła, a nowy kanclerz widzi, jak źle radzą sobie niemieckie siły zbrojne w porównaniu do większości innych krajów NATO i chce, aby Niemcy wzięły na siebie więcej swoich potrzeb obronnych.

Mniej tak jest w USA, gdzie w tej chwili mamy nieprzyjaznego dla właścicieli broni prezydenta, niezdecydowany kongres i sąd najwyższy, który chce trzymać się z daleka od tej kwestii. Nie wspominając o tym, że stany z powodu 9. i 10. poprawki mogą również w dużym stopniu iść własną drogą z przepisami dotyczącymi broni palnej.

Do czasu uregulowania tego wszystkiego (w co wątpię, aby nastąpiło to w najbliższym czasie), HK będzie musiało rozszerzyć niemiecką produkcję, co, jak wspomniano, nie dzieje się z dnia na dzień, a nawet dostarczanie rzeczy do Columbus nie wydaje się tak łatwe, jak powinno być, nawet dla ludzi z wojska/organów ścigania. HKPro przegapiło demo 433 na strzelaniu w ostatni weekend, ponieważ ktoś był przed nimi w kolejce do T&E lub demo. Jeśli są z tym trudności, wyobraźcie sobie, jak wygląda sytuacja na cywilnym końcu skali.

#30 ·
Do czasu uregulowania się tego wszystkiego (w co wątpię, żeby nastąpiło to w najbliższym czasie), HK będzie musiało zwiększyć niemiecką produkcję, co, jak wspomniano, nie dzieje się z dnia na dzień, a nawet dostarczanie rzeczy do Columbus nie wydaje się tak proste, jak powinno być, nawet dla osób z wojska/organów ścigania. HKPro przegapiło pokaz 433 na strzelaniu w ostatni weekend, ponieważ ktoś był przed nimi w kolejce do T&E lub pokazów. Jeśli są z tym trudności, wyobraźcie sobie, jak wygląda sytuacja po stronie cywilnej.
To nie jest powód, dla którego nie dostaliśmy 433 i tym samym obala to wasze wnioskowanie o dowodach dotyczących "cywilnej strony skali".

#32 ·
Właściwie... HK w ciągu ostatnich 2-3 lat wykazało duże zainteresowanie rynkiem cywilnym... dużo pistoletów 9mm i półautomatycznych MP5. Teraz Mr223 a3 ma około 7/8 lat od debiutu na cywilnym rynku UE, wiem, dla nas to normalne, można go łatwo znaleźć w każdym sklepie z bronią za około 2600 do 3200 euro, w USA to cud znaleźć go za 8 tysięcy dolarów.
Wersja A4 i A5 to nie duża aktualizacja jak A1 do A3, ale wciąż bardzo interesująca...

Dlaczego tak trudno dowiedzieć się, czy HK wypuści wersję A4 5 i 6 MR223 w tym roku, w przyszłym lub w następnej dekadzie?

#33 ·
Właściwie... HK w ciągu ostatnich 2-3 lat wykazało duże zainteresowanie rynkiem cywilnym... wiele pistoletów 9 mm i półautomatycznych MP5.
Teraz Mr223 a3 ma około 7/8 lat od debiutu na cywilnym rynku UE, wiem, dla nas to normalne, można go łatwo znaleźć w każdym sklepie z bronią za około 2600 do 3200 euro, w USA to cud znaleźć go za 8 tysięcy dolarów.
Wersja A4 i A5 to nie duża aktualizacja jak A1 do A3, ale wciąż bardzo interesująca...

Dlaczego tak trudno dowiedzieć się, czy HK wypuści wersję A4 5 i 6 MR223 w tym roku, w przyszłym lub w następnej dekadzie?
Na twoim miejscu kupiłbym jeden teraz. Nie jestem w branży HK od wieków, ale z tego, co czytałem, zawsze jest to trochę tajemnica, czy i kiedy coś zostanie wydane z świętych hal Oberndorfu. Biorąc pod uwagę obecny stan rynku broni i fakt, że Niemcy mają wkrótce zastąpić swój główny karabin dla armii, nie wyobrażam sobie, żeby HK wypuściło zmodernizowane wersje cywilne swoich karabinów, zwłaszcza jeśli obecny model wciąż dobrze się sprzedaje. To tylko moja osobista opinia, więc proszę, potraktuj ją z przymrużeniem oka (lub dwóch).

W najgorszym przypadku, jeśli kupisz "stary" model, kup też nowy:confused2::hide:;)

#34 ·
Duża aktualizacja dotycząca mr223 w nowszej wersji, A4 A5 i A6... Ta aktualizacja pochodzi od oficjalnego dealera i dystrybutora HK w Niemczech, wersja A4 5 i 6 będzie dostępna na rynku UE, nie ma co do tego wątpliwości, ale zajmie to co najmniej 1 rok od teraz (czyli mniej więcej początek 2023 roku, po oficjalnej prezentacji na iwa 2023), ale czas na zupełnie nowy A3 jest wciąż długi, około 6 do 8 miesięcy. to ostatnia aktualizacja i myślę, że jest dość wiarygodna.

#38 ·
Posłuchajcie tego człowieka! Niedawno zamówiłem MR223A3 11" w kolorze czarnym, a mój lokalny sklep powiedział 'może w połowie 2023 roku' według niemieckiego dystrybutora.
serio?!

rok więcej na 11" A3?

wiadomości o A4 5 i 6? minęło ponad rok od zatwierdzenia BKA, kontrakt niemieckiej armii wciąż oczekuje, więc...dlaczego nie produkujecie tych karabinów na rynek cywilny!!! no dalej HKKK!!!