HKPRO Forums banner

MP5 w cenie wprowadzającej 1595,00 $ w FJ Vollmer & Company

11K views 38 replies 27 participants last post by  SudS  
#1 ·
Czy ktoś pamięta czytanie tych reklam w The Shotgun News pod koniec lat 80-tych?

#4 ·
Kupiłem swój od Volmera po tym, jak ceny poszybowały do 2450 dolarów. Facet, z którym pracowałem w sklepie z bronią, miał jeden, powiedział, że zapłacił za niego 1750 dolarów i nalegał, żebym kupił MP5 tak szybko, jak to możliwe... ceny rosły i lepiej było mi działać szybko. Nie wiedziałem nic o tych pistoletach. Posiadałem tylko kilka innych pistoletów, kilka rewolwerów i kilka pistoletów półautomatycznych. Ten zakup wszystko zapoczątkował. Ta broń została od tego czasu przerobiona na MP5/40.

#5 · (Edited)
Gdybyś mógł dostać jeden za tę cenę 1595 dolarów w 1987 roku, byłoby to równoznaczne z 3220 dolarami dzisiaj. Myślę, że cena 2450 dolarów jest po zakazie z maja '86, więc to 4947 dolarów skorygowane do dzisiejszych cen, ale dostosowane do popytu. Nadal bardzo rozsądna cena, jeśli spojrzeć na dzisiejsze ceny MG, zwłaszcza przy popycie, ale rozstanie się z 1600 dolarami w latach 80. nie mogło być łatwe.

#12 ·
Byłem rok po ukończeniu szkoły średniej... gdybym tylko wiedział, wszystkie moje fundusze z pracy w niepełnym wymiarze godzin poszłyby na te skarby, a nie na złom, który kupiłem. :cool:

#15 ·
Byłem wtedy aktywnym kolekcjonerem/kupującym. To ogłoszenie pochodzi z 1987 roku, w następnym roku kupiłem NIB HK94A3 za około 975 dolarów. Jeśli dobrze pamiętam, HK P7M8 kosztował wtedy prawie tyle samo. Ceny były wtedy tanie, ale ludzie zarabiali też znacznie mniej pieniędzy. Kupiłem zupełnie nowego BMW 325i w 1988 roku i myślę, że zapłaciłem za niego około 17 tysięcy dolarów. Dużo pieniędzy jak na tamte czasy, ale właśnie awansowałem na kapitana, więc to była nasza ekstrawagancja.

#16 ·
Pamiętam ich, ale mieszkałem w Kali, więc to było no bueno. W tamtych czasach zastanawiałem się, czy kiedykolwiek zmienią prawa, abym mógł. Nie wiedziałem, że od tego czasu wiele praw się zmieniło. :(

#18 ·
Czy dobrze pamiętam, że w reklamach B&B SGN sprzedawało nowe mp5 za mniej niż 700 dolarów i SD za 999 dolarów przed 86 rokiem?
Spędzałem godziny czytając SGN, kiedy je dostawałem. Nigdy się nie zmieniało z numeru na numer, ale za każdym razem czytałem od deski do deski. Zawsze zostawiałem ogłoszenia o karabinach maszynowych na koniec.

#20 ·
To były karabiny sear. Fleming/Kwalifikacje w tym zakresie. Kupiłem swój w 1990 roku, wkładając trochę rachunków na moją kartę kredytową. Moja pensja w tamtym czasie wynosiła około 32 tys. dolarów rocznie.

Inną rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że były one dostarczane ze zmodyfikowanymi półautomatycznymi suwadłami. Niemiecki suwadło MP5 full auto kosztowało 325 dolarów, a dolna część z czterema pozycjami serii kosztowała 750 dolarów. Pamiętaj, że to było prawie 25 lat temu.

#30 · (Edited)
W latach 80. i 90. miałem sklep z bronią w Tampa na Florydzie (Wolf Pack Arms and Police Supplies, Inc.), kupiłem 6 zarejestrowanych Searsów po 100 dolarów każdy. Trzymałem je przez kilka lat, ale nigdy nic z nimi nie zrobiłem. Miałem w sklepie i poza nim szereg broni klasy 3 (M16, MP5 -k i A2, M-11 .380 z tłumikiem i teczką, szereg tłumików). Sprzedałem wszystkie te przedmioty za mniej niż 5000 dolarów każdy w 1999 roku, kiedy zamknąłem swój sklep i wyprowadziłem się z kraju. Pozbyłem się Searsów za 500 dolarów każdy i myślałem, że w tamtym czasie robię interes życia. Szkoda, że wtedy nie wiedziałem tego, co wiem teraz...byłoby, powinno się, mogłoby się...Wszystko jest dobrze, ponieważ zbudowałem moją kolekcję zabawek do wielu smakołyków i nigdy nie spojrzę wstecz na to, co powinienem był zrobić (poza tym tutaj...)