HKPRO Forums banner

Tłumik płomieni MR223

1 reading
2.6K views 22 replies 12 participants last post by  SteelonTarget29  
#1 ·
Dzień dobry wszystkim. Szczęśliwy, że znalazłem nieużywany MR223 w USA. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy MR FH ma specyfikację NATO? Chciałem kupić tłumik B&T Rotex i musiałem wiedzieć, który mocowanie QD współpracuje z OEM FH? Mam Dead Air Sandman, ale waham się zmienić FH, aby go pomieścić. Wolałbym zostawić MR nietknięty, jeśli chodzi o zmianę rzeczy. Wysłałem mój MR762 do HK usa, aby usunąć FH, ale powiedzieli, że nie mogą (lub nie chcą) pracować nad MR. Dziękuję za wszelką pomoc. Przepraszam za pytanie dla nowicjuszy, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi.

#4 ·
Bardzo dziękuję za pomoc. Czy MR FH jest trudny do usunięcia? Wiem, że w MR762 ludzie uszkadzali swoje lufy, ponieważ FH był tak mocno dokręcony. HK USA usunęło mój za darmo (pomniejszone o koszty wysyłki), ponieważ wiedzieli o istnieniu problemu. Jeśli są stosunkowo łatwe do usunięcia, czy Dead Air Key MO 15X1 zadziała, czy powinienem trzymać się HK FH? Jeszcze raz dziękuję.

#5 ·
Nie wiem, jak trudno jest usunąć FH, ale jeśli spróbujesz, upewnij się, że używasz odpowiedniego pręta reakcyjnego i imadła. HK sprzedaje jeden, ale są bardzo drogie i trudne do zdobycia. Nefarious Arms produkuje replikę, a Haus może być kolejnym źródłem odpowiedniego pręta reakcyjnego w stylu HK. Widziałem tu członków, którzy w przeszłości pożyczali lub wynajmowali to narzędzie.

Jeśli chodzi o mocowanie do OEM FH, jedną z opcji może być starszy Gemtech Halo, który zaciska się za FH. Problemy z wyrównaniem mogą wystąpić, jeśli MR FH nie jest obrabiany prostopadle do otworu. Nie jestem świadomy żadnych innych mocowań qd, które działałyby z OEM MR223 FH.

Niestety, myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest zmiana tłumika płomienia. Skontaktuj się z Nefarious Arms, jeśli nie jesteś pewien co do procedury. Mam nadzieję, że to pomoże.

#22 ·
Nie wiem, jak trudne jest usunięcie FH, ale jeśli spróbujesz, upewnij się, że używasz odpowiedniego pręta reakcyjnego i imadła. HK sprzedaje jeden, ale są bardzo drogie i trudne do zdobycia. Nefarious Arms produkuje reprodukcję, a Haus może być kolejnym źródłem odpowiedniego pręta reakcyjnego w stylu HK. Widziałem tu członków wypożyczających lub wynajmujących narzędzie w przeszłości.

Jeśli chodzi o mocowanie do OEM FH, jedną z opcji może być starszy Gemtech Halo, który zaciska się za FH. Problemy z wyrównaniem mogą wystąpić, jeśli MR FH nie jest obrabiany prostopadle do otworu. Nie wiem o żadnych innych mocowaniach qd, które działałyby z OEM MR223 FH.

Niestety, myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest zmiana tłumika płomienia. Skontaktuj się z Nefarious Arms, jeśli nie jesteś pewien co do procedury. Mam nadzieję, że to pomoże.
Czy pręt reakcyjny Geissele jest kompatybilny z MR223?

#9 ·
Czy HK USA używa blokady gwintu w urządzeniach wylotowych MR? Nie mogę również wypowiadać się w imieniu MR223 i MR308 w Europie, ale nie wiem, dlaczego mieliby zawracać sobie głowę blokadą gwintu, ponieważ urządzenia wylotowe nie są taktowane ani niczym podobnym, poza tym, że urządzenie wylotowe odkręca się z gwintów. Wiem, że w przypadku normalnych karabinów HK mil-spec po prostu dokręcają urządzenia wylotowe bez blokady gwintu. W G3 i G36 zwykle mają również sprężynę, która wchodzi w szczeliny na lufach, aby zapobiec ich poluzowaniu. Nowsze karabiny (HK416/417, 433/437) po prostu dokręcają je bez sprężyny zabezpieczającej. Wyjątkiem mil-spec są karabiny M27/M38 USMC, które używają taktowanego urządzenia wylotowego M16A2/M4/AR-15A2, zakładam, że z podkładką zgniatającą, jak w przypadku większości karabinów, które używają urządzenia wylotowego A2. Ponadto „NATO” flash hider odnosi się zasadniczo do dowolnego urządzenia wylotowego lub hamulca wylotowego o średnicy 22 mm. Jest to (IMO przestarzały) wymóg używania granatów karabinowych i montowania bagnetów. Bagnety są oczywiście częściej używane jako noże użytkowe lub noże bojowe, a z krajów NATO tylko Francja nadal powszechnie używa granatów karabinowych.

#11 ·
Czy HK USA używa blokady gwintu na tłumikach płomienia MR? Nie mogę również wypowiadać się za MR223 i MR308 w Europie, ale nie wiem, dlaczego mieliby zawracać sobie głowę blokadą gwintu, ponieważ tłumiki płomienia nie są ustawione w czasie ani tym podobne, pomijając fakt, że tłumik płomienia odkręca się z gwintów.

Wiem, że w przypadku normalnych karabinów HK mil-spec po prostu dokręcają tłumiki płomienia bez blokady gwintu. W G3 i G36 zwykle mają również sprężynę, która wchodzi w szczeliny na lufach, aby zapobiec ich poluzowaniu. Nowsze karabiny (HK416/417, 433/437) po prostu dokręcają je bez sprężyny zabezpieczającej. Wyjątkiem mil-spec są karabiny M27/M38 USMC, które używają czasowego tłumika płomienia M16A2/M4/AR-15A2, zakładam, że z podkładką zgniatającą, jak w przypadku większości karabinów, które używają tłumika płomienia A2.

Ponadto tłumik płomienia "NATO" odnosi się zasadniczo do każdego tłumika płomienia lub hamulca wylotowego o średnicy 22 mm. Jest to (IMO przestarzały) wymóg używania granatów karabinowych i montowania bagnetów. Bagnetów, oczywiście, częściej używa się jako noży użytkowych lub noży bojowych, a z krajów NATO tylko Francja nadal powszechnie używa granatów karabinowych.
Czy jesteś pewien co do podkładki zgniatającej w M27? Zawsze myślałem, że są Nie, Nie z tłumikiem.

#15 ·
Ja również uznałem, że MR223 FH jest łatwy do usunięcia. Zszedł łatwiej niż myślałem. Zdjąłem go, aby założyć FH o odpowiednim skoku, który pasowałby do jednego z moich tłumików. Nigdy z niego nie strzelałem, więc założyłem oryginalny FH z powrotem, ponieważ myślałem o jego sprzedaży.

#18 ·
Klucz płaski 17 mm
Moment obrotowy 45 Nm
Zrzut ekranu pochodzi z zupełnie nowej instrukcji HK MR223.
Dzielę się tym, ponieważ nie widziałem tego w żadnej innej instrukcji HK.
Bardzo miło z Twojej strony, że poświęciłeś czas na udostępnienie zdjęcia instrukcji. Naprawdę to doceniam. Chciałem zachować mój karabin w jak największym stopniu OEM, ale nie chciałem wydawać dodatkowych $ na nowy tłumik, skoro mogę założyć FH dead air, aby pasował do dead air sandman.

#20 ·
HK MR223 i MR308, przynajmniej w Europie, mają standardowe gwinty HK 15x1 i używają standardowych urządzeń wylotowych HK. To samo dotyczy HK243, czy to z kolbą G36, czy tłumikiem płomienia G28, ponieważ są to również gwinty 15x1 i są po prostu dokręcane. Tłumik płomienia G28 jest oczywiście również na G28Z i wydaje się być opcją dla nadchodzących komercyjnych wariantów MR223/308 A4/5/6.