Czy HK USA używa blokady gwintu na tłumikach płomienia MR? Nie mogę również wypowiadać się za MR223 i MR308 w Europie, ale nie wiem, dlaczego mieliby zawracać sobie głowę blokadą gwintu, ponieważ tłumiki płomienia nie są ustawione w czasie ani tym podobne, pomijając fakt, że tłumik płomienia odkręca się z gwintów.
Wiem, że w przypadku normalnych karabinów HK mil-spec po prostu dokręcają tłumiki płomienia bez blokady gwintu. W G3 i G36 zwykle mają również sprężynę, która wchodzi w szczeliny na lufach, aby zapobiec ich poluzowaniu. Nowsze karabiny (HK416/417, 433/437) po prostu dokręcają je bez sprężyny zabezpieczającej. Wyjątkiem mil-spec są karabiny M27/M38 USMC, które używają czasowego tłumika płomienia M16A2/M4/AR-15A2, zakładam, że z podkładką zgniatającą, jak w przypadku większości karabinów, które używają tłumika płomienia A2.
Ponadto tłumik płomienia "NATO" odnosi się zasadniczo do każdego tłumika płomienia lub hamulca wylotowego o średnicy 22 mm. Jest to (IMO przestarzały) wymóg używania granatów karabinowych i montowania bagnetów. Bagnetów, oczywiście, częściej używa się jako noży użytkowych lub noży bojowych, a z krajów NATO tylko Francja nadal powszechnie używa granatów karabinowych.