HKPRO Forums banner

Moja początkowa recenzja PTR 9CT

5.5K views 10 replies 7 participants last post by  GK_8041  
#1 ·
Jestem typem 7 FFL, SOT 2. Lubię wypróbowywać różne rodzaje broni palnej, a mój syn zasugerował PTR. Kupiłem 9 CT.

Zrobiłem wstępne czyszczenie lufy. Wydawała się wystarczająco mokra od smaru fabrycznego, więc zostawiłem to w spokoju. Chciałem ją dotrzeć, strzelając w trybie półautomatycznym, więc poszedłem na strzelnicę z kilkoma ręcznie ładowanymi nabojami z pociskami 124gr Montana Gold, które załadowałem do JP PCC. Pierwszy strzał zakończył się FTF. Wyjąłem zamek, przeciągnąłem wyciorem przez lufę, wyczyściłem komorę i zamek i nałożyłem trochę smaru Lucas. W 300 nabojach półautomatycznych, które nastąpiły, nie było żadnej innej awarii. Po 20 nabojach i dodatkowym czyszczeniu postanowiłem zacząć strzelać trochę więcej dla celności. Strzelanie ze standardowych przyrządów celowniczych do standardowego celu USPSA na różnych odległościach natychmiast zrobiło na mnie wrażenie. Bardzo miękkie strzelanie, a podwójne strzały trafiały bardzo blisko siebie.

Dokładnie wyczyściłem broń palną i ponownie nasmarowałem smarem Lucas. Zainstalowałem obudowę spustu SEF i zespół spustu G3 zmodyfikowany do pracy z PTR. Użyłem tego, co kupiłem jako zespół spustu .308 i wymieniłem kurek i wyrzutnik. Mam sprężynę kurka 9 mm, ale zgodnie z sugestią przyjaciela, obecnie używam sprężyny .308. Obudowa spustu SEF nie chciała się osadzić w pobliżu pozycji całkowicie do przodu. Otwór na tylny kołek nie był blisko wyrównania. Kupiłem obudowę z kołkiem/spawaną. Musiałem usunąć trochę materiału z tyłu miejsca kołka, aby obudowa SEF mogła się prawidłowo zamontować. Trochę dłubania i dopasowywania i teraz wchodzi ładnie, ale ciasno. Użyłem wyrzutnika 9 mm z zespołu spustu PTR i selektora, który był dostarczony z PTR. Zainstalowałem przedni chwyt HK tropical i kolbę A2.

Staram się podchodzić do testów po modyfikacjach z odrobiną pesymizmu. Nie oczekuję, że wszystko będzie działać idealnie od razu. Od czasu do czasu jestem mile zaskoczony, ale nie jestem rozczarowany, gdy coś nie działa od razu zgodnie z oczekiwaniami. Włożyłem 6 nabojów do magazynka i ustawiłem selektor na półautomatyczny. Wszystkie 6 nabojów wystrzeliło bez problemów. Włożyłem kolejne 6 nabojów, ustawiłem selektor na ustawienie wywołujące uśmiech i przytrzymałem spust. Nagle miałem wizje Johna McClane'a, gdy klon MP5 wykonał szybki pełnoautomatyczny taniec bez żadnych problemów. Kilka kolejnych magazynków wystrzeliło bez zarzutu.

Kolejna runda testów będzie obejmować montaż Gemtech Lunar 9. Wiem, że były pewne problemy z używaniem standardowego elementu blokującego z tłumikiem. Mam nadzieję, że w tym późnym modelu PTR nie ma problemu. Jeśli tak, zajmę się tym i opublikuję o tym.

Do tej pory jestem pod wrażeniem PTR. Osobiście nie podobają mi się magazynki, które z nim przyszły, ale wydają się działać dobrze. Zamierzam nabyć kilka stalowych. Etui jest ładne. Po dodaniu kolby nie jest to już naprawdę funkcjonalne dla broni palnej, ale jest to ładne etui z innymi zastosowaniami. Spawy na broni palnej są bardzo ładne. Lubię mieć górną szynę. Standardowy przedni chwyt jest ładny, po prostu wolę estetykę i odczucie szerokiego tropical. Strzela bardzo miękko z impulsem, którego oczekujesz od opóźnionego działania rolkowego. Celność mnie nieco zaskoczyła. Z niecierpliwością czekam na założenie na nią optyki i sprawdzenie celności na praktycznych odległościach. Planuję załadować kilka poddźwiękowych 147 ziaren, aby wypróbować je z tłumikiem. Opublikuję moje wrażenia, gdy będę kontynuował strzelanie z tej broni. Do tej pory jestem z niej bardzo zadowolony. Jest reklamowana jako gotowa do użycia z zespołem spustu i z pewnością takie było moje doświadczenie.

#2 ·
Miła recenzja.

Pomimo kilku złych doświadczeń użytkowników, a także pewnych uwag ze strony purystów z HK, PTR wypuszcza dobry produkt.

Jestem bardzo zadowolony z moich Full Sized i K.

Byłoby miło, gdyby zbudowali również Reverse Stretch, ale myślę, że po prostu produkują istniejące modele.

Twój przebieg może się różnić.

#5 ·
Ten egzemplarz będzie często używany w trybie pełnego automatu. Jeśli cokolwiek ujawni słabość, to będzie to seria ognia z pełnego automatu. Na podstawie tego, co słyszałem i czytałem od osób, które intensywnie strzelały z nich w trybie FA, PTR-y wydają się bardzo dobrze sprawdzać. Myślę, że decyzje o sprzedaży ich z zamkiem FA i półką zapobiegającą włożeniu pakietu FA G3 były dobrymi decyzjami. Nie powstrzyma to nikogo przed zakupem, a jest to atrakcyjne dla tych, którzy chcą je przerobić.

#6 ·
Jedną rzeczą, którą cenię w PTR, jest to, że zrobili 9's praktycznie gotowe do FA, dla tych z nas, którzy mogą z tego skorzystać. Uważam, że ich jakość jest bardzo dobra i oferują wystarczająco dużo, że jest to dobra broń palna sama w sobie, tak jak jest dostarczana. Ktoś nie zrezygnuje z zakupu, ponieważ jest gotowa do FA, ale prawdopodobnie zwiększają sprzedaż właśnie dlatego.

#8 ·
PTR 9s nie są tanie @ $1500-1700 w dzisiejszych czasach, ani wartość odsprzedaży jak HK. Ale jeśli chodzi o ogólne (zasięgowe) wrażenia ze strzelania, to nie ma dużej różnicy. Nie włożyłbym też plastikowych i podrabianych magazynków z rosyjską amunicją masową do nowego HK.
HK również wymaga więcej pracy, aby przekształcić go w FA. Wolę też przyspawaną szynę w przeciwieństwie do używania czegoś takiego jak mocowanie pazurkowe. Próbowałem różnych rodzajów amunicji przez PTR i wszystko strawił. Do FA strzelam głównie własnymi ładunkami. Mogę posiadać lub produkować dowolny przedmiot NFA, jaki chcę. Mam praktycznie nieograniczone zasoby finansowe oraz typ 7 i SOT 2. PTR robi na mnie wrażenie na wiele sposobów. Myślę, że stanowią dobrą wartość, nawet tylko do użytku półautomatycznego.