HKPRO Forums banner

Recenzja Omega Gideon Shadow - oraz - Montaż i budowa klonu Gideon Shadow / UMP

66K views 82 replies 25 participants last post by  HKParts.net  
#1 ·
Moje doświadczenie z HK UMP i USC jest zasadniczo zerowe. Nigdy nie posiadałem żadnego z nich, nigdy nie miałem USC ani nie widziałem go na sprzedaż na wystawie ani w sklepie. Moje jedyne doświadczenie z prawdziwym UMP polegało na tym, że mój przyjaciel z organów ścigania pokazywał mi biuro, w którym pracował, a jego agencja miała pojedynczy UMP w kalibrze .40, prawie nowy, który mi pokazał i który trzymałem w rękach przez około 30 sekund. Więc to wszystko. Czytałem o nich tutaj na HK Pro, a kiedy to wzbudziło moją ciekawość, przeczytałem o nich więcej w sieci i obejrzałem kilka filmów na YouTube na ich temat. Nie, nie jestem graczem wideo i dla mnie COD oznacza rybę, którą jem na kanapce i grę wideo Call of Duty, w której, jak sądzę, dostępny jest UMP!

Biorąc to wszystko pod uwagę, pomyślałem, że może, być może, pewnego dnia będę mógł zdobyć USC, jeśli uda mi się znaleźć jeden wystarczająco tani (wątpliwe), a potem może jakiś czas później wykonać konwersję za pomocą zestawu części UMP, tak jak wielu innych tutaj na HK Pro, i byli z tego bardzo zadowoleni, jak czytałem tutaj. Ale te pomysły były rodzajem marzeń ściętej głowy na długi czas. Kiedy jeden ze sprzedawców tutaj pozyskał wszystkie faktyczne odbiorniki USC wyprodukowane przez HK i zaczął je budować, byłem podekscytowany, myśląc, że być może będą one znacznie tańsze niż konwersje USC na UMP, ale jak się okazało, ceny były w zasadzie takie same. Nie traktuj tego jako ujmy dla tego sprzedawcy, po prostu te ceny są wyższe niż mogę osobiście uzasadnić, chociaż uwielbiałbym móc kupić jeden, ponieważ wszystkie są HK! Po tym trochę zrezygnowałem z całego pomysłu UMP.

Więc kiedy te nowe odbiorniki Gideon Shadow pojawiły się od Omegi (dzięki za oryginalny wątek sekcji HK HEADS UP na ten temat, Kbinmt) zwróciły moją uwagę. To było w sierpniu, kiedy KB rozpoczął ten post. Śledziłem go i kiedy więcej czytałem i więcej się uczyłem, zdecydowałem, że może to jednak być wykonalne.

Nie będę wchodził w całą dramę, kim jest producent... ale zacząłem obserwować aukcje Gunbroker. Wysłałem wiadomość do producenta / sprzedawcy - Omega - i nigdy nie odpowiedział na moją wiadomość z pytaniem, co mnie wkurzyło. Dziwny sposób prowadzenia interesów przez sprzedawcę, jak sądzę. Sam ten fakt zniechęcił mnie do kupowania bezpośrednio od producenta i tego nie zrobiłem. Nie mogę się przejmować, żeby odpowiedzieć, kupię gdzie indziej.

Jednak wiedziałem, że Atlantic Firearms zamierza zaoferować jakiś Omega Gideon Shadow i ze wszystkiego, co od nich widziałem i słyszałem o nich tutaj na HK Pro, są to absolutnie porządni ludzie, z którymi można się dogadać. Powiedziawszy to, kiedy ogłosili, że sprzedają rozebrane odbiorniki, kupiłem jeden. Zrobiłem to bez żadnych wątpliwości ze względu na ich reputację, że stoją za tym, co sprzedają i są bardzo responsywni wobec swoich klientów i ich potrzeb.

Zacząłem również zbierać potrzebne części. Żaden wielki problem, cieszę się, że kupiłem, kiedy to zrobiłem, ponieważ wydaje się, że niektóre części są nadal trochę trudne do znalezienia. W tamtym czasie (zaledwie kilka tygodni temu) nowy wyrzutnik wydawał się trudnym elementem, podobnie jak kołki do demontażu. Nienawidzę wydawać głupich pieniędzy na rzeczy, więc trochę poszukałem i dostałem kilka dobrych części od niektórych sprzedawców HK Pro, członków, a następnie także HK Parts. Zdecydowałem się na kaliber .40 ze względu na dostępność.

Dla tych, którzy zastanawiają się, jakie są koszty zbudowania Omega Gideon Shadow, oto co wydałem:

Odbiornik Omega Gideon Shadow od Atlantic Firearms - 725,00 $ plus wysyłka

Pakiet używanego zestawu demil HK wykonany UMP 40 kaliber śruba, lufa i trzy nowe magazynki - 575,00 $ (używane części)

Śruba kalibru 40, która musi zostać przekształcona ze specyfikacji UMP, aby można ją było używać w tym półautomatycznym odbiorniku Gideon - 95,00 $

HK UMP lower, model Navy, który został przekształcony w półautomatyczny przez pana Toma Bostica - 325,00 $ (nowe części)

HK UMP lower push pin i wyrzutnik 40 Cal - 30,00 $ (używane części)

HK pin lufy i pin kolby 24,00 $ łącznie (nowe części)

SB Tactical brace 150,00 $ (nowa część)

Zestaw prętów odrzutowych wyprodukowanych w USA dla grupy śrub 29,95 $ (nowa część)

Och, wydałem również około 15,00 $ na zestaw różnych rozmiarów dziurkaczy, kupiłem je w tej twierdzy narzędzi, Harbor Freight. Dziurkacze były do ​​pinu lufy i pinu kolby. Kupiłem ten tani zestaw, ponieważ po prostu zachowam go z moimi rzeczami UMP i będę go miał na wypadek, gdybym kiedykolwiek wymienił go na lufę i śrubę 45ACP lub SBR i zamienił SB brace na prawdziwą kolbę. Nie uwzględnię jednak dziurkaczy w moich całkowitych kosztach.

Zatem moja suma za części, których potrzebowałem do zbudowania, wyniosła 1228,00 $. Dodaj do tego 725,00 $ za odbiornik, a to daje mi około 1953,00 $.

To wciąż tańsze niż kupno USC i prawdopodobnie nawet nie zbliża się do tego, ile kosztowałaby kolba, bloki i inne części i usługi konwersji.

Zazwyczaj nie podawałbym kosztów w poście, ale w tym przypadku pomyślałem, że to zrobię, ponieważ miałem małe problemy ze znalezieniem dokładnie tego, czego potrzebowałem i co musiałem zrobić.

Kupno zestawu części demil HK UMP byłoby z pewnością opcją, a następnie zlecenie konwersji niezbędnych części do specyfikacji USC, aby działały w tym półautomatycznym Gideon Shadow. Rozważałem to, ale ostatecznie zdecydowałem, że chcę być trochę bardziej wymagający w kwestii tego, jakich części używam w moim, i myślę, że dostałem je w dobrej cenie, biorąc pod uwagę koszty konwersji i nieznany stan części zestawu części.

Tak to jest, oto co w skrócie należy zrobić, aby części UMP działały -

Śruba pełnoautomatyczna UMP frezowana w dół, aby działała w Gideon Shadow w stylu USC, dolny odbiornik musi mieć przednie haki, w których zaczepia się na odbiorniku, trochę otwarte, w przeciwnym razie nie pasuje, niektóre małe dolne części zamienione lub przekształcone i jedna część dolna wypełniona epoksydem, aby zapobiec użyciu części pełnoautomatycznych. To w zasadzie wszystko.

Ale nie kupuj zestawu części UMP, myśląc, że jest to plug and play w twoim odbiorniku Gideon Shadow, ponieważ tak nie jest. Istnieją różne sposoby konwersji lower - możesz to sam zbadać tutaj na HK Pro.

A więc to są wstępne podstawy, informacje, proces myślowy za tym i podstawowe koszty oraz problemy z pozyskiwaniem części. Warto wspomnieć, że Atlantic Firearms było doskonałe w kontaktach z odbiornikiem, HK Parts i Ben z Gatewood Supply byli również tak wspaniali jak zawsze w kontaktach, otrzymałem wspaniałe rady i pomoc w tym od członka HK Pro Kbinmt, a także kilka części i porad oraz frezowanie śruby przez członka HK Pro Aviator Dave. Dzięki wszystkim!

Mój pistolet to pistolet, a nie SBR, ma SB Tactical brace, a nie kolbę. Oto wszystkie elementy i części.

#5 ·
Jeśli chodzi o montaż wszystkich moich części, to wszystko wyglądało tak. Pamiętaj, że nie jestem osobą zorientowaną mechanicznie, ale oczywiście lubię uczyć się o broni palnej i jak działa i tak dalej. Ale muszę powiedzieć, że nie jestem mechanikiem i nie mam mnóstwa narzędzi, więc generalnie muszę studiować rzeczy przez kilka minut i bawić się i dopasowywać części, aby dobrze wiedzieć, co robić.

Odbiornik był dobrze zapakowany od Atlantic Firearms, zgodnie z oczekiwaniami. Kiedy wyciągnąłem go z pudełka i opakowania, zobaczyłem te same ślady lub znaki, o których ktoś inny pisał wcześniej, po prawej stronie górnej części odbiornika, powyżej miejsca, w którym znajduje się przełącznik selektora. To tak naprawdę zadrapania w plastiku. Nie są wielkim problemem i nie sądzę, żeby naprawdę psuły broń ani się wyróżniały, ale są tam i wydają się występować w wielu egzemplarzach. Druga osoba, która to zauważyła, pomyślała, że ​​może to coś, co dzieje się podczas procesu produkcyjnego. Zgodziłbym się, ponieważ wydaje się to na więcej niż jednej broni. Lekkie zadrapanie było również widoczne po lewej stronie, w mniej więcej tym samym miejscu. Czy mógłbym odesłać go z powrotem i złożyć reklamację? Cóż, tak, myślę, ale po co? To bardzo drobne i niezauważalne, chyba że światło jest odpowiednie i szukasz tego, co robiłem. Prawdopodobnie zrobię znacznie gorzej dla odbiornika tylko z powodu normalnego użytkowania i zużycia. Uważałem jednak, że warto to zauważyć. W przeciwnym razie odbiornik jest po prostu bardzo czysty i dobrze wykonany i bardzo ładny.

#7 ·
Pierwszym krokiem była instalacja lufy. Kiedy zorientowałem się, gdzie wchodzi wyrzutnik i pasuje, poszło bardzo łatwo. Ten film był pomocny, ponieważ instrukcje obsługi USC i UMP nie pokazują tego procesu. https://www.youtube.com/watch?v=jjPf_-H19JU

Kołek lufy wszedł całkiem dobrze i udało mi się go wbić standardowym młotkiem, a następnie użyć mojego wybijaka, aby dokończyć instalację. Zajęło to około 5 minut.

#11 ·
Tak samo jak przy instalacji dolnej części. Haczy się od razu (ale pamiętaj, że najpierw musi to być dolna część zmodyfikowana do specyfikacji USC, w przeciwnym razie zaczepy nie będą pasować) i zamyka się bardzo łatwo. Szpilka była z jakiegoś powodu trochę trudna do ustawienia prosto, ale po około 20 sekundach udało mi się ją ustawić prosto i weszła na swoje miejsce bez problemów.

#12 ·
Całkowity czas montażu wszystkich części na odbiorniku Omega Gideon Shadow i posiadanie działającego klona HK UMP w kalibrze 40? Około 15 minut, i to ja byłem powolny i ostrożny. Wszystko poszło naprawdę dobrze. Dopasowanie i wykończenie były, jak stwierdziłem wcześniej, naprawdę ładne, a także jak zauważono, wszystko poszło razem całkiem dobrze. Wszystkie części działały dobrze, uchwyt przeładowania poruszał się łatwo w przód i w tył z zamkiem w środku i blokował się i odblokowywał idealnie. Zamek pozostawał otwarty na pustym magazynku, a broń przeszła pełną kontrolę funkcjonalną. Osłona otwiera się i zamyka ładnie i doskonale pasuje do sposobu, w jaki osłona blokuje się, odblokowuje i pasuje tylko do odbiornika oraz do odbiornika z dołączonym dołem. Dół oczywiście też działał dobrze. Przyrządy celownicze wydają się również idealnie pasować i funkcjonować. Są proste jak strzała.

#13 ·
Niektórzy z wczesnych nabywców Omega Gideons, którzy kupili bezpośrednio od Omegi, mają otrzymać szyny w ramach zakupu, wliczone w cenę bez dodatkowych kosztów. Ostatnio słyszałem, że to się nie ziściło. Mój nie przyszedł z Atlantic z żadnymi szynami, ani się tego nie spodziewałem. Nie jestem zbytnio tym zaniepokojony, ale myślę, że byłoby miło mieć je w zestawie lub dostępne jako opcja za dodatkową opłatą. Podejrzewam, że wiele osób i tak będzie musiało kupić szynę, aby dodać optykę, więc miło byłoby je mieć dostępne. Zamierzam kupić długą górną / górną szynę na Gunbroker lub od innego z naszych wspierających sprzedawców. Zrobię to w pewnym momencie i poinformuję, jak pasuje i działa.

To jest moja pierwsza część tego wątku. Mam nadzieję wyjść i przetestować różne rodzaje amunicji w pistolecie jeszcze dziś lub jutro. Zdam relację, jak to zrobię. Mam nadzieję, że to się przyda tym, którzy wahają się lub są niepewni co do tych pistoletów.

#14 ·
Montaż i wykonanie były bardzo proste, w rzeczywistości łatwiejsze niż budowa AR dla wielu z was, którzy to zrobili i mają to jako punkt odniesienia. Jeśli to trochę onieśmiela - budowa Shadow - ponieważ jest to bardzo nieznana broń dla wielu osób, nie daj się w najmniejszym stopniu onieśmielić. Jest to bardzo proste i naprawdę nie wymaga żadnych specjalnych narzędzi.

#20 · (Edited)
Dzisiaj udało mi się to naprawdę wystrzelić. Nie wystrzeliłem zbyt wielu nabojów, ponieważ byłem ograniczony czasowo. Wystrzeliłem około 25 nabojów każdego rodzaju. Oto, co przez to przeszło:

• Remington UMC 180 grain FMJ
• Winchester 165 grain FMJ (obawiane Winchester "white box")
• CCI Blazer Brass 165 grain FMJ
• TulAmmo 180 grain FMJ stalowa łuska
• Federal 180 grain FMJ aluminiowa łuska
• Federal Tactical Bonded Hollow Point 180 grain

Wszystko, czego próbowałem, było w zasadzie najtańszym gównem, jakie udało mi się zdobyć lokalnie, w każdym dużym sklepie, który miał w magazynie tanie rzeczy. Federal Tactical Bonded to naboje służbowe, które lokalny przyjaciel z policji dał mi po tym, jak jego ludzie oddali je do corocznej wymiany, a on miał kilka do dyspozycji.

Wszystkie działały idealnie, z wyjątkiem aluminiowej łuski Federal. Więcej na ten temat za chwilę. Oprócz aluminium Federal, wszystko załadowało się, wystrzeliło i wyrzuciło łuski bez problemu. Żadnych problemów. Jednak aluminiowa łuska Federal była okropna. Udało mi się wystrzelić około 1, 2 lub 3 naboje, zanim jeden nie został wyrzucony. Te, które nie zostały wyrzucone po wystrzeleniu, były po prostu zniszczone i podarte. Ciągle przeładowywałem, ładowałem i strzelałem, myśląc, że ok, może jeden zły nabój, ale nie, konsekwentnie po prostu nie chciał działać. Używałem aluminiowej łuski Federal 9 mm przez jakiś czas w klonach MP5 i nigdy nie miałem z tym problemów, nie wiem, dlaczego nie działa dobrze w tym pistolecie kalibru 40. Bez obaw, jak zauważyłem, jest wiele innych rzeczy, które działają.

Na tarczach, do których dodaję zdjęcia, dolne środkowe tarcze to strzały z 25 jardów bez podpory, mała grupa w środku to około 15 jardów z ręki, wolny ogień, tarcze nr 1 i nr 4 były na około 12 jardach i były podwójnymi strzałami i seriami trzech szybkich strzałów.

#21 ·
Pierwsze wrażenia ze strzelania - jestem bardzo zadowolony z celności po wyjęciu z pudełka i bez regulacji celownika. Wezmę to! Nie byłem zbytnio wybredny i ostrożny w kwestii dokładności i podstaw pociągnięcia spustu, a spust jest moim zdaniem po prostu „ok”, więc to, co mogłem z nim zrobić, jest dla mnie całkowicie w porządku. Nie będę narzekał. Ponadto pistolet jest tak lekki, a zamek duży i ciężki i moim zdaniem z pewną masą, więc strzelanie z niego na pewno odczuwa się nieco inaczej w porównaniu do mojej klon MP5. Ale naprawdę mi się podobało i jak się czuł i jak strzelał.

Ogólne wrażenie - złe - W kontaktach e-mailowych z Aviatorem Dave'em tutaj na HK Pro na temat modyfikacji dolnego odbiornika, które może on wykonać, powiedział mi, że niektórzy praworęczni mają prawą stronę selektora startą, aby ją wyrównać. To nie zadziała dobrze dla niektórych osób, ale dla mnie tak. Od czasu do czasu czułem ten selektor na dłoni podczas strzelania, tak naprawdę nie bolało, po prostu przeszkadzało, więc w pewnym momencie prawdopodobnie wyślę dolną część w jego stronę w celu tej modyfikacji. Jeden z magazynków był trudniejszy w ładowaniu niż pozostałe dwa, nie jestem pewien dlaczego, może po prostu wymaga wstrzelania, wszystkie trzy były fabrycznie nowe. Spust nie jest super, ale wiedziałem o tym, zanim zacząłem, i też nie jest straszny. I można nad nim pracować, jak rozumiem z innego wątku tutaj. Wszystko to jednak bardzo drobne rzeczy i na pewno nie stanowią przeszkody.

Ogólne wrażenia - dobre - pod względem dopasowania, wykończenia, montażu, części, funkcjonalności, cech, kosztów, tego, jak się go używa, przeładowuje, strzela itp., naprawdę mi się podoba, uwielbiałem z niego strzelać, na pewno go zachowam i w każdym razie polecam go tym, którzy się wahają. Z pewnością będzie to fajny pistolet do strzelania z czasem i coś, czego prawdopodobnie nie zobaczy się u wielu innych na strzelnicy.

Z czasem - Kupię szyny na górę, mam kilka na boki w drodze, zamieszczę tutaj informację o tym, jak pasują, gdy je dostanę. Mam również nadzieję, że uda mi się nagwintować lufę lub kupić gwintowaną. To jednak długoterminowy projekt, ponieważ i tak potrzebuję tłumika 45/40, ponieważ na razie żadnego nie mam. Dodaj również tłumik do listy długoterminowych projektów dla tego pistoletu.

Dzięki Atlantic Firearms i Omega za umożliwienie tych rzeczy!

#25 ·
Dzięki za wpis i szczegółowe zdjęcia.

Ogólne wrażenie - złe - Pisząc e-maile do Aviator Dave tutaj na HK Pro o modyfikacjach dolnego odbiornika, które może wykonać, powiedział mi, że niektórzy praworęczni mają prawy selektor starty, aby go zrównać. To nie zadziała dobrze dla niektórych osób, ale dla mnie tak. Od czasu do czasu czułem ten selektor na dłoni podczas strzelania, tak naprawdę nie bolało, tylko irytowało, więc w pewnym momencie prawdopodobnie wyślę dolną część w jego stronę w celu tej modyfikacji.
Selektor stykający się z dłonią jest dość powszechny, jeśli masz duże dłonie. Usunąłby się z drogi, gdybyś miał więcej opcji wyboru ognia ;)

#23 ·
Nie jestem pewien co do szyn, w każdym razie na razie nie.

Otrzymam górną szynę, która jest HK i polimerowa, jeśli dobrze pamiętam, a także otrzymam parę szyn bocznych i dolnych wyprodukowanych przez AAC.

Jak tylko je dostanę i spróbuję dopasować, opublikuję wyniki.

#27 ·
Dzisiaj przyszła do mnie moja górna szyna. Kupiłem ją na Gunbroker i wydaje się, że na pewno jest to legitarna, długa szyna wyprodukowana przez HK.

Ale.... nie pasuje. Otwór na jednym końcu wydaje się być lekko wydłużony, otwór na drugim końcu wydaje się być idealnym okręgiem.

Co dziwne, wydłużony otwór wydaje się pasować dobrze, ten idealnie okrągły nie.

Czy ktoś jeszcze próbował tych szyn i stwierdził, że nie pasują, chciałby zabrać głos w sprawie tego, co nie działało prawidłowo lub co było nie tak?

Zamieszczę zdjęcia później.

Ponadto, w przypadku broni UMP i USC produkowanej przez HK, czy szyna przylega/powinna przylegać równo z odbiornikiem, czy też być lekko podniesiona, tak aby między szyną a odbiornikiem była niewielka szczelina?

Attachments