HKPRO Forums banner

Konwersja plastiku na drewno w c308

29K views 16 replies 5 participants last post by  The_Great_308  
#1 ·
Na Boże Narodzenie moja żona kupiła mi century c308, zanim zmieniły się kalifornijskie przepisy dotyczące broni. Jestem w trakcie wymiany mebli na drewniane i napotkałem problem i chciałem sprawdzić, czy ktoś tutaj tego doświadczył. Kupiłem kompletny drewniany magazynek z nadwyżek niemieckich z hkparts lub try, nie pamiętam, problem polega na tym, że nie pasuje do mojego odbiornika? Metalowa płyta tylna, do której wchodzi pręt op, nie pasuje do moich gniazd w odbiorniku. Następnie zamieniłem tylną płytę z plastikowego magazynka, który był dostarczony z karabinem, ponieważ wiem, że wsuwa się gładko. Drewniany magazynek do metalu świetnie, problem polega na tym, że otwór na obudowę bufora nie pasuje do siebie między metalową płytą tylną a drewnianym patyczkiem, otwór w drewnianym magazynku ma około 1/8" dumy na dole, innymi słowy, kiedy patrzysz w dół przez metalowy otwór bufora, widzisz 1/8" drewna, więc nie możesz zainstalować bufora? Czy ktoś jeszcze miał ten problem przy przechodzeniu na drewniany magazynek? Ponieważ odbiorniki są nowo wyprodukowane przez PTR na oryginalnych narzędziach, myślałbym, że powinna to być bezpośrednia wymiana? Wszelkie uwagi byłyby mile widziane.

#2 ·
O ile pamiętam, otwór na bufor w kolbie CETME musi zostać powiększony, aby działał z buforem HK i nie jest to bezpośredni zamiennik.

#3 ·
Nie sądzę, żeby to była kolba Cetme, ma metalowe mocowanie paska osadzone po lewej stronie kolby, tak jak czarna plastikowa, która była dostarczona z karabinem. Założyłem, że to wczesna niemiecka wersja drewnianej kolby. Czy kolba Cetme nie ma w niej szczeliny, przez którą przechodzi pasek?

#4 ·
Tak, kolby CETME mają szczelinę na pasek. HK mają metalową płytkę nitowaną z boku kolby na pasek.

Przepraszam, ale nie jestem w pełni zorientowany w niuansach zamienności CETME/HK poza tym, co już napisałem. Jedną z rzeczy, o których poinformował właściciel C308, jest to, że przedramię jest trzymane za pomocą kołka rozporowego HK zamiast śruby CETME.

Jestem zdumiony, że udało ci się kupić ten drewniany zestaw mebli od HKParts od świąt Bożego Narodzenia. Od dłuższego czasu są niedostępne, a ostatnie, które mieli na stronie, były wycenione na 150 USD.

#5 · (Edited)
Najlepiej byłoby użyć kompletnej kolby HK G3, zespołu odrzutu i bufora. Wtedy wystarczyłoby użyć podkładki zabezpieczającej z pręta odrzutu Cetme na pręcie odrzutu HK lub można po prostu lekko przeszlifować plastikową podkładkę zabezpieczającą na pręcie odrzutu HK (niektóre podkładki zabezpieczające są plastikowe, a niektóre metalowe), aż dopasuje się do suwadła Cetme. Średnica wewnętrzna suwadła Cetme jest mniejsza niż średnica wewnętrzna suwadła HK. Po wymianie podkładki zabezpieczającej (lub przeszlifowaniu istniejącej, aby pasowała) na końcu pręta odrzutu HK, powinna ona następnie wsunąć się całą drogę do suwadła, umożliwiając przypięcie jej na miejscu.

Najlepszym miejscem w Internecie, gdzie można znaleźć informacje na temat karabinów Cetme, jest Militaryfirarms.com, dawniej forum Cetme. Powinieneś tam wejść, zostać członkiem i przeczytać każdy wątek dotyczący Cetme. Mają mnóstwo informacji, w tym jak sprawdzić prawidłową szczelinę między zamkiem a rurą napinającą oraz jak wprowadzać poprawki.

Militaryfirearm

Jak założyć akcesoria HK na Cetme:
Plastikowe akcesoria G3 na CETME....

#7 ·
Doceniam wkład wszystkich. Zgadzam się z tym, co zostało powiedziane do tej pory. Zamierzam poszukać na forum wzmianki, aby sprawdzić, czy są jakieś dodatkowe informacje, które mogłem pominąć w tym temacie. Jeśli chodzi o to, skąd wziąłem cały zapas, to było albo hkparts, RTG mfg lub APEX, to jedyne strony, od których kupowałem.

#8 · (Edited)
Oto kilka zdjęć porównujących zespoły odrzutu HK i Cetme: Patrząc na zdjęcie drugie, widać, że można po prostu wyjąć zabezpieczenie z każdego zespołu odrzutu i zamienić tuleję z pręta odrzutu Cetme na pręt odrzutu HK i ponownie zamontować zabezpieczenie HK. Jeśli masz plastikową tuleję HK, możesz po prostu pozostawić ją zmontowaną i zmodyfikować ją, jeśli chcesz, szlifując ją do odpowiedniej średnicy zewnętrznej. Powinno to zająć tylko kilka minut. Po prostu rób to powoli i często sprawdzaj, czy swobodnie przesuwa się w suwadle zamka, aż będzie pasować płynnie i się nie zawiesi.

Attachments

#10 ·
Czy przedni chwyt Cetme jest taki sam?
Nie jest taki sam, ale przednie chwyty HK można założyć do Cetme, a przednie chwyty Cetme można założyć do HK. Oba przednie chwyty montuje się dokładnie tak samo z tyłu. Z przodu HK ma kołek rozporowy, podczas gdy Cetme ma śrubę. Dzieje się tak dlatego, że HK ma wieszak przedniego chwytu przymocowany do rury napinającej, a Cetme nie. Lewa strona przedniego metalowego kołnierza na przednim chwycie Cetme jest nagwintowana pod śrubę. Montuje się zasadniczo tak samo jak taktyczny PTR91 z przodu. Poniżej zamieszczę kilka zdjęć, które mam nadzieję pomogą wyjaśnić.

Attachments

#11 ·
Ktoś z C308 napisał, że przedramiona dla nich montuje się za pomocą kołka rozporowego HK.

#12 ·
Ktoś z C308 napisał, że przedramiona dla nich montowane są za pomocą kołka HK.
Myślę, że ten OP odnosił się do nowej Century Cetme wykonanej na odbiorniku PTR. Century wyprodukowało również kiedyś C308, która była klonem HK i została zbudowana z nadwyżek zestawów G3. Miały one wieszaki na przedramiona i używały przedniego kołka. Prawdziwe drewniane przedramiona Cetme nie mocują się do wieszaka na przedramię. Cetme miało prostą rurę napinającą (zamiast zwężającej się rury napinającej HK) i nie miało wieszaka na przedramię. Przedni koniec wykorzystuje śrubę i metalowy kołnierz z przodu przedramienia, który jest gwintowany z jednej strony dla śruby. Śruba po prostu przechodzi między rurą napinającą a lufą. Jeśli spojrzysz na zdjęcia w poście nr 10, zrozumiesz, co mam na myśli. Możliwe jest, że Century buduje nowe Cetme z rurą napinającą w stylu HK, ale nie tak było w oryginałach. Niezależnie od tego, aby użyć drewnianego przedramienia Cetme, musisz użyć śruby z przodu, chyba że ją zmodyfikujesz.

#14 · (Edited)
Być może trzeba tu coś wyjaśnić, rura napinająca CETME to prosta rura napinająca. Wczesny G3 również miał prostą rurę napinającą. Oba modele wykorzystywały podobny potrójny widelec, który biegł do tyłu. Zamek CETME i wczesne kołki G3 przechodziły między tą tylną sekcją potrójnego widelca a prostymi, okrągłymi rurami napinającymi. Późniejszy G3 usunął tę tylną sekcję potrójnego widelca i zmienił rurę napinającą na przednią szyjkę butelki ze stopniem i wieszakiem/dystansem do zamocowania przedramienia za pomocą kołka przez wieszak. Ta modernizacja miała na celu umożliwienie swobodnego pływania lufy, poprawiając celność. Jeśli Twój karabin jest odpowiednio skonfigurowany, rura napinająca nie powinna mieć kontaktu z potrójnym widelcem.

Zamierzałem dołączyć zdjęcia wszystkich trzech (CETME, Early G3 i late G3), ale strona ze zdjęciami, której używam, nie działa teraz poprawnie.

Na górnym zdjęciu masz CETME u góry i wczesny G3 poniżej
Środkowe zdjęcie CETME u góry i wczesny G3 potrójny widelec i rura napinająca poniżej.
Dolne zdjęcie późniejszej rury napinającej G3 i potrójnego widelca z szerokim ochraniaczem dłoni.

We wcześniejszym stylu dostajesz trochę grzechotania ochraniacza dłoni i nie możesz zamontować szerszego ochraniacza dłoni tak, jak jest.

#15 ·
Dzięki, mam nadzieję, że to wyjaśnia, co próbowałem wyjaśnić. Udało mi się zmodyfikować osłony dłoni HK, aby pasowały do Cetme w około pięć minut za pomocą narzędzia Dremil. Użyłem tylko tarczy szlifierskiej, aby nieznacznie zwiększyć średnicę wewnętrzną osłon dłoni z przodu, gdzie są montowane na potrójnym widelcu.

Tutaj może być potrzebne pewne wyjaśnienie, rura ryglowa CETME jest prostą rurą ryglową. Wczesny G3 miał również prostą rurę ryglową. Oba modele wykorzystywały podobny potrójny widelec, który dochodził do tyłu. Śruba CETME i wczesne kołki G3 przechodziły między tą tylną częścią potrójnego widelca a prostymi, okrągłymi rurami ryglowymi. Późniejszy G3 usunął tę tylną część potrójnego widelca i zmienił rurę ryglową na zwężającą się szyjkę z przodu z wieszakiem/dystansem do zamontowania przedramienia z kołkiem przez wieszak. Ta modernizacja miała na celu umożliwienie swobodnego pływania lufy, poprawiając celność. Jeśli Twój karabin jest odpowiednio skonfigurowany, rura ryglowa nie powinna stykać się z potrójnym widelcem.

Zamierzałem dołączyć zdjęcia wszystkich trzech (CETME, Early G3 i late G3), ale strona ze zdjęciami, której używam, nie działa teraz poprawnie.
View attachment 95146
View attachment 95154
View attachment 95138

Na górnym zdjęciu masz CETME na górze i wczesny G3 poniżej
Środkowe zdjęcie CETME na górze i wczesny potrójny widelec G3 i rura ryglowa poniżej.
Dolne zdjęcie późniejszej rury ryglowej G3 i potrójnego widelca z szeroką osłoną dłoni.

Wcześniejszy styl powoduje lekkie grzechotanie osłony dłoni i nie można zamontować szerszej osłony dłoni w obecnej postaci.

#17 ·
Przepraszam, że znowu o to pytam, czego dokładnie potrzebujesz, aby zamontować osłonę dłoni Cetme na PTR? Rozumiem, że są różne, ale czy trzeba je rozwiercać? Użyto nowego, większego sworznia?
Drewniana osłona dłoni Cetme montuje się tak samo z tyłu. Z przodu użyj śruby, która jest dostarczana z osłoną dłoni Cetme. Po prostu przechodzi przez jedną stronę osłony dłoni, przez otwór na kołek w wieszaku osłony dłoni na PTR, a następnie wkręca się w drugą stronę osłony dłoni. Może być konieczne lekkie rozwiercenie otworu na kołek, ale tak nie sądzę.