HKPRO Forums banner

Which G3 magazine is most reliable?

• Steel

Votes: 17 61%
  • Aluminum

Votes: 11 39%

Niezawodność: Magazynki stalowe vs aluminiowe G3?

24K views 32 replies 18 participants last post by  Crashmc  
#1 ·
Cześć!

Mam zamiar kupić więcej magazynków do mojego PTR-91 GI. Do tej pory mam 5 stalowych i jeden aluminiowy, który był w zestawie z karabinem. Chciałbym dokupić jeszcze 9 magazynków, żeby mieć ich razem 15. To powinno wystarczyć na długi czas, ponumeruję je wszystkie i będę rotował, żeby zwiększyć żywotność sprężyn itp.

Planuję używać mojego PTR-91 GI jako mojej broni MBR/SHTF i potrzebuję, żeby była niezawodna. Do tej pory była w 100% niezawodna, ale wystrzeliłem z niej tylko 100 nabojów ZQ 7,62x51mm 147 grain z użyciem aluminiowego magazynka, który był w zestawie z fabryki. Nie strzelałem z karabinu ze stalowymi magazynkami, które już mam, i nie mogę, ponieważ karabin jest obecnie w naprawie u Billa Springfielda, który ma zainstalować zatrzask magazynka z łopatką.

Wygląda więc na to, że mam dwie opcje. Jeśli szukam całkowitej niezawodności, powinienem wybrać stalowe magazynki G3 czy aluminiowe? Cena mnie nie obchodzi, wiem, że stalowe są około dwa razy droższe, ale "to nie problem", kiedy aluminiowe kosztują około 3,00 $ LOL! Chcę kupić magazynki na keepshooting.com, ponieważ mam z nimi dobre doświadczenia. Tam kupiłem moje 5 stalowych magazynków i wszystkie były w bardzo dobrym stanie, bez widocznej rdzy ani niczego takiego. Oferują zarówno stalowe, jak i aluminiowe w dobrej cenie.

Jeśli więc byłbyś mną, które byś kupił? Który styl jest znany z tego, że jest najbardziej niezawodny?

Dzięki wam wszystkim! :43:

#5 ·
Używam obu rodzajów od lat. Te stalowe wydają się być bardziej wytrzymałe. Te aluminiowe są znacznie lżejsze. Aluminium również nie rdzewieje. Może to być istotne w przypadku dłuższego użytkowania w ekstremalnie wilgotnych/słonych środowiskach.

Myślę, że to zależy od tego, ile chcesz ich nosić i co uważasz za najbardziej prawdopodobny scenariusz w odniesieniu do tego, jak bardzo mogą się uszkodzić. Ogólnie rzecz biorąc, mam tendencję do myślenia o magazynkach jako o stosunkowo jednorazowych. Kiedy ulegną uszkodzeniu, po prostu wyrzucam je i używam innego. Ponieważ magazynki G3 są niesamowicie tanie, sugerowałbym po prostu głębokie przechowywanie ich i wyrzucanie, gdy okaże się, że są mniej niż w 100% niezawodne.

Z mojego doświadczenia, które ogranicza się do użytku na strzelnicy i lekkich wędrówek w okolicy, oba były niezwykle niezawodne i szczerze mówiąc, nie pamiętam czasu, kiedy miałem awarię związaną z magazynkiem. YMMV.

Greg

#7 ·
Mam mnóstwo aluminiowych magazynków, wszystkie zostały zdemontowane, wyczyszczone i lekko naoliwione na sprężynie. Około 50 zostało przetestowanych na strzelnicy i odłożonych jako GTG. To powiedziawszy, użyłem tylko dwóch do ponad 1500 nabojów i nie miałem żadnych problemów. Zostanę przy aluminium.

#8 ·
Mam co najmniej 200 aluminiowych magazynków, 50 stalowych (w tym różne 30-nabojowe) i bęben na 50 naboi. Wolę aluminium do pracy na strzelnicy, stal jest o wiele trwalsza, a dla mnie pakiet bojowy dla GI to 4 aluminiowe magazynki 20-nabojowe, 2 stalowe magazynki 20-nabojowe, 2 stalowe magazynki 30-nabojowe. Magazynki zużywają się, zwłaszcza aluminiowe wargi podające

#9 ·
Mam kod daty HI HK91, używam go jako karabinu DMR, strzelam amunicją match. Mam na nim kolbę SG1 i lunetę Mark 4 leupold MRT. Bill Springfield również wykonał pracę nad spustem. Używam plastikowych magazynków THERMOLD, aby zmniejszyć zużycie gniazda magazynka. Chcę zachować broń tak ładną, jak to możliwe. Mam kilka thermoldów w 20 i 10 nabojach. 10 nabojów dobrze sprawdza się w przypadku używania dwójnogu lub polowania. Kolejna opcja magazynków do rozważenia.

#11 ·
Nigdy nie widziałem wgniecionego stalowego magazynka, ale z drugiej strony miałem mocno wgniecione aluminiowe magazynki, które działały dobrze.

Dlaczego nie kupić 10 sztuk tego, co wolisz, a następnie kupić pięć tanich stopów i używać ich, aż zawiodą?

Moim zdaniem nie ma powodu, aby je obracać, ponieważ można je kupić tak tanio. Mam na myśli, że 5 magazynków za 15 dolarów lub mniej to naprawdę tanio. Jeśli jeden zawiedzie, zdemontuj elementy i wyrzuć korpus lub użyj go jako ozdoby świątecznej.

#12 ·
Okej chłopaki, właśnie zamówiłem 10 z nich:

Mag H&K G3 7.62x51mm Stal 20 naboi Military Surplus Made in Germany Używany Stan Klasa II

Cena była z pewnością odpowiednia. Mam nadzieję, że dostanę kilka dobrze wyglądających. Te, które dostałem od Keep Shooting, były całkiem dobre, ale dwa razy droższe. Mam nadzieję, że te będą równie dobre. Nie będę miał nic przeciwko, jeśli będę musiał je wyszorować olejem, to całkiem niezła okazja na magazynki JAKIEGOKOLWIEK rodzaju!

#15 ·
Czy ktoś zamówił te magazynki z Cheaper than Dirt? Czy wszystkie są zniszczone? Na pewno dam wam wszystkim znać, jak moje będą, kiedy dotrą!
Możesz rzucić okiem na recenzje klientów w CTD. Stalowe magazynki mają ocenę 4,0 na 5 w oparciu o 123 recenzje klientów. Aluminiowe magazynki mają ocenę 4,6 na 5 w oparciu o 404 recenzje. Mam po około 40 do 50 sztuk każdego i używam ich zamiennie w dwóch karabinach. Jednym karabinem jest JLD PTR91K; drugim jest zestaw karabinu FMP zbudowany na odbiorniku JLD PTR. Oba rodzaje magazynków działały równie dobrze. Nie mogę przypomnieć sobie żadnych usterek przez lata, z wyjątkiem sytuacji, gdy coś schrzaniłem i nieprawidłowo osadziłem magazynki w gnieździe magazynka.

#18 ·
Jeśli te magazynki okażą się złe, po prostu zamówię aluminiowe, ale stalowe, które dostałem od Keep Shooting, były w naprawdę dobrym stanie, ale kosztowały 2 razy więcej niż te z Cheaper than Dirt. Mam nadzieję, że są w porządku. Mam już pięć głównych magazynków do mojego obciążenia bojowego: jeden w karabinie plus cztery w kamizelce taktycznej i prawdopodobnie będę nosił zapasowe w moim plecaku dziennym.

#19 ·
AKTUALIZACJA:

No chłopaki, dostałem dziś magazynki z Cheaper than Dirt.

Są NIESAMOWITE!!!

Image

Wcale nie w złym stanie, za 2,95 dolara za sztukę za stalowe magazynki. Tylko jeden ma zauważalną korozję, a to tylko niewielka rdza powierzchniowa z przodu magazynka. Wszystkie inne mają kilka małych zadrapań i śladów z kilkoma maleńkimi plamkami rdzy, znowu 2,95 dolara. Dwa lub trzy z nich przyszły z plastikowym opakowaniem i papierową osłoną, nie wiem dlaczego.

Ogólnie rzecz biorąc, świetne magazynki w bardzo dobrym stanie. Są tak samo dobre jak 5, które dostałem od Keep Shooting, które kosztowały dwa razy więcej. Myślę, że wkrótce zamówię jeszcze 10.

#22 ·
Oprócz moich źle traktowanych magazynków zawsze rozkładam magazynki, zakładam ciężkie neoprenowe rękawice i szoruję je wewnątrz i na zewnątrz gorącą wodą i płynem do mycia naczyń. Suszę, a następnie wnętrza dostają spray teflonowy.

#26 ·
Powinieneś kupić zarówno stal, jak i aluminium. Oba mają swoje własne zastosowania. Rheinmetall wyprodukował wszystkie moje stalowe magazynki. Kupiłem aluminiowe magazynki w zapieczętowanych skrzyniach od HK Germany i (IIRC) produkcji norweskiej. Cena jest odpowiednia.

#29 ·
Slater:

Moje aluminiowe magazynki G3 niemieckie i norweskie wydają się być anodowane. Moje stalowe magazynki Rheinmetall wydają się być poddane obróbce fosforanowej. Umieściłem je w piekarniku, podgrzałem i nasączyłem olejem. To właściwa obróbka dla stali fosforanowej... Podgrzej je i pozwól im się macerować i wchłonąć olej.