HKPRO Forums banner

Numery seryjne i daty jako wskazówka, jak różne modele związane z MP5 opuszczały fabrykę

2.6K views 11 replies 10 participants last post by  Custom Trigger  
#1 · (Edited)
Ponieważ na rynku pojawia się wiele wątpliwych "fabrycznych MP5", oto moja próba zidentyfikowania oryginalnych niemieckich modeli MP5 na podstawie ich numerów seryjnych i oznaczeń, w oparciu o to, co widziałem zarówno w rzeczywistości, jak i na zdjęciach.

Z zadowoleniem przyjmę wszelkie uzupełnienia i poprawki.

Okresy dat są przybliżone.

Lata 60. i 70.

Oprócz prototypów numer seryjny miał 4 lub 5 cyfr bez prefiksu literowego. Kod daty był numeryczny (na przykład 8/76 wskazywał na produkcję w sierpniu 1976 r.).

Wydaje się to również dotyczyć broni MP5 wyprodukowanej przez HK w Niemczech, a następnie zmontowanej w Enfield w Anglii (często w celu obejścia ówczesnych niemieckich przepisów dotyczących eksportu broni). Mają one oznaczenia EN lub En zamiast HK na górze komory zamkowej i brytyjskie znaki kontrolne - chociaż niektóre mają również niemieckie znaki kontrolne.

Wyjątkiem jest jugosłowiański kontrakt policyjny MP5 z 1978 roku. Miały one oznaczenia Enfield z YU poprzedzającym 5-cyfrowy numer seryjny i literowy kod daty roku HI zamiast numerycznego kodu miesiąca i roku, który można znaleźć na innych pistoletach oznaczonych HK i EN/En z tego okresu.

MP5 z N, po którym następuje 5-cyfrowy numer seryjny, został prawdopodobnie dostarczony w ramach umowy między HK a Norwegią.

Lata 80. i 90.

Numeracja seryjna niemieckiej produkcji HK MP5 wydaje się być następująca:

C + 6 cyfr (zazwyczaj zaczynających się od 3) dla standardowego MP5
C + 5 cyfr (zazwyczaj zaczynających się od 6) dla MP5-N i
S + 5 cyfr (zazwyczaj zaczynających się od 9) dla MP5SD.

Najpóźniej w latach 80. HK przyjął 2-literowy kod daty dla ostatnich dwóch cyfr roku. Dotyczyło to również późnych pistoletów montowanych w Enfield.

A = 0
B = 1
C = 2
D = 3
E = 4
F = 5
G = 6
H = 7
I = 8
J = 9 (na częściach niepodlegających kontroli, takich jak magazynki)
K = 9 (na częściach podlegających kontroli, takich jak komory zamkowe)

Następnie

Oprócz zwykłego opisu modelu, literowego kodu daty i niemieckich znaków kontrolnych na górze komory zamkowej, HK umieścił wskaźnik typu broni w pierwszych 2 lub 3 cyfrach numeru seryjnego:

21- SP89, HK94K
43- HK94, P94
49- HK SC5 SD
62- MP5 & MP5N
63- MP5SD (ale patrz MP5 na stronie 275 "The Gray Room" dla możliwego wyjątku)
64- MP5K, MP5KN, MP5KPDW
68- MP5/10
69- MP5/40
271- SP5
273- SP5PDW

Attachments

#3 · (Edited)
Dobry post, być może rozważ dodanie zdjęć referencyjnych numerów seryjnych MP5 i HK94, aby jeszcze bardziej ulepszyć post.

Członkowie forum wspomnieli również, że gdyby sprzedawca zamieścił zdjęcia półki tego "fabrycznego mp5", można by to również łatwo odróżnić. Być może dodanie tych zdjęć referencyjnych również może pomóc.
Dzięki za sugestie - dodałem kilka typowych oznaczeń odbiorników dla różnych okresów i modeli na końcu mojego oryginalnego postu, aby dać wyobrażenie o tym, jak wyglądają, a następnie kilka zdjęć kontrastujących odbiorniki półkowe i z kołkiem dociskowym.

#4 ·
Świetna robota! Dziękuję za poświęcony czas.

• Like
Reactions: SRB
#9 ·
Dzięki za zebranie tego wszystkiego!

Interesujące. Porównując te różne warianty MP5, moim zdaniem cienkie oznaczenia HK są nieco inne...??? Na przedstawionym SD lewa noga H jest podniesiona jak w większości logo HK, które widzimy, podczas gdy MP5 i K w tych przykładach mają równą wysokość. Zastanawiam się, czy jest jakieś znaczenie w różnicach między dwoma cienkimi oznaczeniami HK.

Attachments

#10 ·
Dzięki za zebranie tego wszystkiego!

Interesujące. Porównując te różne warianty MP5, moim zdaniem chude oznaczenia HK są nieco inne..??? Na przedstawionym SD lewa noga H jest podniesiona, jak w większości logo HK, które widzimy, podczas gdy MP5 i K w tych przykładach mają równą wysokość. Zastanawiam się, czy jest jakieś znaczenie w różnicach między dwoma chudymi oznaczeniami HK.
Dziękuję @tnbigdawg - dobrze zauważone! Zmiany wprowadzone do mojego głównego posta i zaliczone.

Ponieważ data zmiany wydaje się nie być dokładnie taka sama dla różnych modeli, przypuszczam, że znaczenie polega na tym, że HK stopniowo aktualizował swoje matryce na początku lat 80., gdy były one wymieniane.

#11 ·
Fajny post! Nie jestem pewien, czy planujesz rozszerzyć swój post o inne oznaczenia, ale wydaje się to dobrym miejscem do podzielenia się tym:

Image

To są oznaczenia magwell na fabrycznym MP5, dzięki uprzejmości innego członka tutaj. (Zauważ Heckler & Koch Defense Inc. zamiast Heckler & Koch Inc., z lokalizacją Ashburn VA.) Niektórzy ludzie mają błędne przekonanie, że etykiety ostrzegawcze są obecne tylko na broni cywilnej. Nie jestem pewien, w którym roku zaczęli.