Nie mogłem szybko znaleźć mojego planu HK, ale oto podobna kopia zamieszczona na tej stronie przez innego użytkownika. Końcówka 3-wypustkowego lufy jest indeksem wewnątrz tłumika. Od końcówki w dół do wypustów. Musi wynosić 0,590" +/- 0,0015, w przeciwnym razie tłumik (szczególnie długi) będzie się chwiał i może spowodować uderzenie w przegrodę lub osłonę, zanim kula zbliży się do końca tłumika.
Największym problemem jest to, że osłona gwintu jest obrabiana oddzielnie. I wiele osób potrafi nagwintować i radełkować mały kawałek rury.
Oto problem-
Istnieją dwa rodzaje radełkowania: (1) zniekształcenie i (2) cięcie. 99% i większość tego, co zobaczysz lub znajdziesz, to zniekształcenie. Zazwyczaj jest przeznaczone do chwytania przez ludzi lub po prostu do trakcji przy chwytaniu ruchomego paska lub czegoś niekrytycznego. Zazwyczaj jest wykonywane przez 2 rolki wciskające lub zgniatające metal (tj. zniekształcające metal) po ostatnim cięciu. Masz bardzo małą kontrolę nad końcową średnicą.
Radełkowanie skrawaniem jest bardziej zaawansowanym i „nowszym” procesem, w którym wzór krzyżowy jest „wycinany” w ostatecznym profilu metalu (usuwanie w celu utworzenia doliny), pozostawiając „szczyty” na O.D. obszaru, do którego został obrobiony, bez „podnoszenia” lub „zwiększania” O.D.
Mógłbyś również radełkować zniekształcająco, a następnie szlifować końcową O.D., ale to kolejny proces konfiguracji.
Prawdziwa „osłona gwintu” jest właśnie tym. Jest to ochrona gwintów. Jedynym wymiarem, który ma znaczenie, jest gwint wewnętrzny dla dopasowania.
Jednak w przypadku „podwójnej opcji” HK 3-wypustkowej daje ci „drugą opcję” mocowania rzeczy do lufy. Radełkowanie nie jest już tylko chwytem. Dlatego element ma teraz DWA krytyczne wymiary - wewnętrzny i zewnętrzny. Większość ludzi nie wie, nie rozumie lub nie dba o to.
Mam doświadczenie z kupowaniem „wysokiej jakości” lufy od popularnego dostawcy części HK, tylko po to, by po uderzeniach w osłonę na sub-gunie stwierdzić, że dostarczona „osłona gwintu” NIE pochodziła od producenta luf „wysokiej jakości”, ale zamiast tego była po prostu tania, radełkowana zniekształcająco osłona gwintu od innej strony, którą sprzedawca zdecydował się zastąpić ze względu na oszczędność kosztów. Ta druga strona, która po prostu produkowała mniej kosztowne osłony gwintów, aby być konkurencyjną, ponieważ pominięto jeden krok, nie wiedziała, co robi, lub nie powiedziano jej, do czego jest używana. (kupujący strzeż się, jak sądzę) Obwiniam „popularnego dostawcę”, który zaoszczędził grosz na dopasowaniu dwóch różnych producentów. Ale to tylko moje zdanie. (Producent lufy znał wymiary i problemy, ale poproszono go, aby NIE dostarczał swojej osłony!)
Na drugą notatkę - zakładanie tłumików na 3-wypusty to kolejna z tych „amerykańskich” rzeczy. HK nie zaprojektował 3-wypustu do tłumika, został zaprojektowany do trzymania bagnetu i osłony płomienia oraz jakiejś innej lekkiej rzeczy (lub czegoś w tym rodzaju). Podobnie jak umieszczanie uchwytów na kubki w samochodzie. Kolejny „amerykanizowany” projekt.