HKPRO Forums banner

Porównanie odrzutu i niezawodność strzelby HK Benelli M1 Super 90 12 ga z lat 90. w porównaniu do obecnej Benelli M4 Tactical

1 reading
9.7K views 29 replies 13 participants last post by  Sooner67  
#1 ·
Porównanie odrzutu i niezawodności strzelby HK Benelli M1 Super 90 12 ga z lat 90. z obecną Benelli M4 Tactical
Mój HK Benelli M1 Super 90 12 ga z lat 90. kopie jak muł. Czy obecne modele mają mniejszy odrzut ze względu na system gazowy?

#2 ·
Z mojego doświadczenia, nie. Również z mojego doświadczenia (ograniczonego do M4), zabytkowe żelazo jest bardziej niezawodne z niskimi obciążeniami mosiądzu. Inercyjny system odrzutu opiera się na odrzucie, aby działać, więc ten impuls jest w pewnym stopniu celowy. Właściwie, jeśli dodasz mnóstwo rzeczy, aby zwiększyć masę bezwładności (zwiększyć wagę) pistoletu (światła, siodełka boczne itp.), może to wpłynąć na niezawodne działanie Benelli.

#3 ·
Mój zabytkowy M1 odczuwałem prawie tak samo jak mój M2 z Comfortech, chociaż gumowa baka policzkowa zmniejszyła część fizycznych dowodów na mojej twarzy. Jak zauważono, odrzut bezwładności będzie taki, jaki jest.

M4 jest nieco inny z systemem tłokowym; jest to również cięższy system niż powyższy (i może być tak ciężki, jak chcesz, w przeciwieństwie do starszych modeli). Będzie przeładowywał niektóre naboje, których starsze strzelby nie przeładują, jeśli odpowiednio dostosujesz system. To powiedziawszy, jest to wciąż półautomatyczny system 12ga z masą posuwisto-zwrotną.

Jedną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest geometria konstrukcji chwytu pistoletowego Benelli. W zależności od szkolenia i mechaniki tego, jak użytkownik przykłada nacisk do strzelby, kolba Benelli PG sama w sobie UKARZE większość użytkowników, którzy nie wiedzą, jak obsługiwać system (szczególnie w lekkim, inercyjnym Benelli).

#5 ·
System inercyjny Benelli to bez wątpienia strzał. Strzelam z super 90 od 1989 roku, kiedy kupiłem swój pierwszy egzemplarz... M4 są takie same, nie ma tu zauważalnej różnicy.
Niezawodność jest doskonała pod każdym względem, gdy już je dotrzesz cięższymi ładunkami.
Jedyne problemy, jakie pamiętam z super 90, to było na początku, że pękały wyciągi i rada była, żeby mieć zapasowy wyciąg pod ręką.

#6 ·
Benelli M4 to ciężka broń o wadze 8 funtów z systemem gazowym ARGO. Te dwie specyfikacje same w sobie sprawiają, że strzela ona znacznie łagodniej niż M1 lub M2. Lżejsze karabiny M1/M2 o wadze około 6,5 funta z systemem inercyjnym z natury wytwarzają większy odrzut niż ten sam nabój w M4. Ale ty już to wiesz, Reginald, ponieważ jesteś właścicielem M1. System inercyjny może być również wybredny w przypadku bardzo lekkich ładunków, ale z czasem staje się lepszy. Po dotarciu systemu M4 Argo z dietą ciężkich nabojów i pocisków (@50-75 sztuk), będzie niezawodnie strzelał lżejszymi ładunkami. Nie ma regulacji systemu ARGO i działa on niezawodnie i czysto. Mam M1, M2 i M4. Weź pudełko swoich "ulubionych" nabojów, które karzą cię w twoim M1, i postrzelaj trochę, obok siebie, z M4. Zauważysz dużą różnicę z M4.

#7 ·
Nigdy nie odczuwałem odrzutu jako tak zły w przypadku mojego Benelli M4 i nie jestem dużym facetem. Nigdy jednak nie strzelałem z M1, więc nie mam z czym porównywać.

#8 ·
Posiadam benelli m1 14” i miałem późniejsze wersje. Uważam, że m1 kopie najmniej przy ciężkich ładunkach. Ma mocniejszą sprężynę. Nie lubi miękkich ładunków. Nowsze wersje zjedzą wszystko, ale mocniej odbijają. Zakładam, że mają słabszą sprężynę. Jeśli dobrze ją trzymasz, to nawet nie mam siniaków po 00 lub brenece. Wcale nie uważam, żeby kopała tak źle.

#12 ·
Chyba po prostu kupię jeszcze kilka zabytkowych M1 Super 90 i po sprawie.
Dzięki za uwagi, chłopaki
Nie można się pomylić.
To fantastyczna i niezawodna strzelba. Kupiłem do swojej lufę polową i standardową kolbę i strzelam z niej trap co miesiąc... tak jak wino, z wiekiem stają się lepsze, jeśli są odpowiednio konserwowane i czyszczone.👍🏻

• Like
Reactions: Mulhoney
#14 ·
Maybe it’s because I‘m a big guy, I always though the M1 recoil was pretty light. It’s definitely lighter than a pump.

my two cent.

JPG
Nazwij mnie chorym, ale lubię odrzut….

• Like
Reactions: Joe in Fl
#22 · (Edited)
Wolę moją HK oznaczoną M1 od m4. Strzelam z niej częściej.
Wszystkie moje są oznaczone HK, co tak naprawdę nie ma nic wspólnego z pierwotnym pytaniem, ale wiem, co masz na myśli... Nie zamieniłbym moich HK/Benelli na nic😉

• Like
Reactions: FearlessLeader
#26 · (Edited)
Image

Jak wymienić sprężynę magazynka?
Rura magazynka jest wkręcona w odbiornik. Uszczelniona jakimś rodzajem cementu. Musiałem usunąć tylko jeden, który miał wgniecioną rurę, która nie podawała. Musiałem go usunąć, aby włożyć do niego rozprężającą się kulkę i wyprostować. Jak zauważono w innym wątku, trzeba było go podgrzać, aby poluzować cement, którego używają do uszczelniania gwintów i wykręcić go.