HKPRO Forums banner

Dlaczego magazynki na "25" nabojów? HK 33/93 - Filozofia HK

6K views 20 replies 12 participants last post by  tomketchum  
#1 ·
Zastanawiam się tylko, dlaczego HK zdecydowało się na magazynek na 25 nabojów do HK33? Potem na 40 nabojów? Potem na 30 nabojów, co rozumiem. Prześwit na dwójnóg? Magazynek na 25 nabojów do HK 93 to jeden z najładniejszych magazynków, jakich kiedykolwiek używałem. Nie wiem, po prostu zastanawiam się, co niektórzy z was myślą na ten temat. Co skłania firmy takie jak HK do podejmowania takich decyzji?

#4 ·
W momencie powstania, 20-nabojowe magazynki były w zasadzie standardową pojemnością karabinu bojowego w Pierwszym Świecie i prawdopodobnie uznali, że 25% więcej to po prostu bonus w tym momencie. Mogło to być również produktem maksymalnej geometrii, a 25 przypadkowo było tym, co uzyskali z sprężyną/podajnikiem/geometrią wewnętrzną, na której nalegali, jak zauważył HK, zbudował go jako bardzo solidny i niezawodny magazynek.

Można również przypuszczać, że nie chcieli, aby początkowy był zbyt długi, aby nadążyć za cyklem/szybkością działania i/lub aby nie utrudniać strzelania w pozycji leżącej bez dwójnogu. I w ten sposób, być może 40-nabojowy aluminiowy/jednorazowy był bardziej produktem stylu walki widzianego w Azji Południowo-Wschodniej w tamtym czasie...

Bez wątpienia 30-nabojowy został zrobiony, aby dorównać innym standardom (AR, AK, MP5 itp.)

Używam 25-nabojowych magazynków (20 z przedłużeniem na 5 nabojów) w karabinach AR z lunetą, aby profil magazynka był krótszy niż 30 bez utraty pełnej pojemności tylko 20-nabojowego magazynka. Brzmi to dość głupio, kiedy mówisz ludziom, że używasz 20 z +5, ale ci, którzy to rozumieją, rozumieją.

Na zdrowie

#5 ·
W momencie powstania, 20-nabojowe magazynki były w zasadzie standardową pojemnością karabinu bojowego w Pierwszym Świecie i prawdopodobnie uznali, że 25% więcej to w tym momencie tylko dodatek. Mogło to być również produktem maksymalnej geometrii, a 25 przypadło na to, co otrzymali ze sprężyną/popychaczem/geometrią wewnętrzną, na której nalegali, jak zauważył HK, zbudowano go jako bardzo solidny i niezawodny magazynek.

Można również przypuszczać, że nie chcieli, aby początkowy był zbyt długi, aby nadążyć za cyklem/szybkością działania i/lub nie utrudniać strzelania w pozycji leżącej bez dwójnogu. I w ten sposób, być może 40-nabojowy aluminiowy/jednorazowy był bardziej produktem stylu walki widzianego w Azji Południowo-Wschodniej w tamtym czasie...

Bez wątpienia 30-nabojowy został zrobiony, aby dorównać innym standardom (AR, AK, MP5 itp.)

Używam 25-nabojowych magazynków (20 z przedłużeniem na 5 nabojów) w karabinach AR z lunetą, aby profil magazynka był krótszy niż 30 bez utraty pełnej pojemności tylko 20-nabojowego magazynka. Brzmi to dość głupio, gdy mówi się ludziom, że używasz 20 z +5, ale ci, którzy to rozumieją, rozumieją.

Na zdrowie
Świetny wgląd - zgadzam się ze wszystkim, co powiedziałeś - Ciekawe, jak dodali 5 dodatkowych nabojów do ówczesnej standardowej pojemności magazynka 20-nabojowego, kiedy wprowadzono pierwsze M16 -

20 to również liczba używana we wszystkich karabinach bojowych 7,62x51, których NATO używało w tamtym czasie, zanim 5,56 stał się standardem. G3, FN, M1A itp.

Jest ładna geometria karabinu, gdy używany jest 25-nabojowy - 40 wydaje się nieco niezręczny, ale przypuszczam, że uspokajający, jeśli jest wiele celów angażujących cię. Nie wiedziałem też, że 40 był uważany za "jednorazowy" magazynek? ciekawe.

Ja również lubię używać 25-nabojowego podczas strzelania z 93 - Oszczędza amunicję - Jak na ironię, wkładam tylko 20 nabojów na raz - standardowe pudełko.

#6 ·
Kolejną kwestią do rozważenia przy argumentacji magazynków 25-nabojowych jest fakt, że wiele krajów, które pierwotnie przyjęły karabin HK33 lata temu, prawdopodobnie miało amunicję 5,56 x 45 pakowaną w pudełka po 25 nabojów w porównaniu do pudełek po 20 nabojów; zwłaszcza amunicja pakowana w szczelnie zamknięte plastikowe 'pakiety bojowe'...

#7 ·
Kolejną rzeczą do rozważenia w przypadku uzasadnienia magazynków 25-nabojowych jest fakt, że wiele krajów, które pierwotnie przyjęły karabin HK33 lata temu, prawdopodobnie miało amunicję 5,56 x 45 pakowaną w pudełka po 25 nabojów w porównaniu do pudełek po 20 nabojów; zwłaszcza amunicję pakowaną w szczelnie zamknięte plastikowe 'pakiety bojowe'...
Możliwe, ale mało prawdopodobne. Prawie wszystko opierało się na konstrukcji klipsa ładującego na 10 naboi.

#10 ·
Sam często się nad tym zastanawiałem, jednak kiedy spojrzysz na M16 przechodzące z lat 20. do 30. z ery wietnamskiej do teraz, to nie jest tak daleko, że przejście z 308 na 556 skutkowałoby wieloma pojemnościami, aż do znalezienia właściwego miejsca.

Myślę, że teraz robią tylko 30-tki, tak?

#15 ·
Często się nad tym zastanawiałem, jednak kiedy spojrzysz na M16 przechodzące z 20 na 30 z ery wietnamskiej do teraz, to nie tak daleko, że przejście z 308 na 556 skutkowałoby wieloma pojemnościami, aż do znalezienia tego właściwego miejsca.

Myślę, że teraz robią tylko 30, tak?
Wiele firm produkujących specyfikacje wojskowe produkuje teraz magazynki 20 rd, nawet zaktualizowane z nowoczesnymi sprężynami i popychaczami

• Like
Reactions: hkshooterusp
#11 ·
Prawie odpowiedziałem na to kilka dni temu.
Czytałem, że magazynki Colta do początkowych testów Armalite miały 25 nabojów i zostały zmienione na 20 na prośbę rządu.

Sprawa z jednorazowymi magazynkami jest znacznie starsza niż styl Colt AR z epoki Wietnamu. Można prawdopodobnie argumentować, że magazynek M1 Carbine był jednorazowy lub przynajmniej pół-jednorazowy. Magazynki Chauchat w I wojnie światowej to kolejny przykład, niezależnie od tego, czy było to całkowicie zamierzone, czy nie. (Spójrz na artykuł wideo Forgotten Weapons i C&Rsenal na temat karabinów maszynowych z I wojny światowej, aby uzyskać szczegółowe informacje na ten temat.)

Biorąc pod uwagę upuszczone, uszkodzone i zanieczyszczone magazynki w warunkach bojowych, uzupełnianie magazynków jest regularnie wymagane. Pomysł skąpca, aby po prostu uczynić je tanimi i jednorazowymi, wciąż powraca. Podobnie dostarczanie amunicji załadowanej już w magazynku to kolejny pomysł, który wciąż powraca i prawdopodobnie nie jest taki zły. (Trochę w zgodzie z tematem jednorazowych lub przynajmniej przypisywalnych magazynków: Zastanawiałem się ogólnie, czy Europejczycy traktują magazynki mniej konsumpcyjnie niż my w USA. Opieram to na fakcie, że magazynki pistoletowe w szczególności były często numerowane seryjnie do broni, z którą zostały wydane, oraz na fakcie, że pistolety często miały zwalniacz magazynka z blokadą pięty zamiast zwalniacza przyciskiem, a nawet ze zwalniaczem przyciskiem mogły być wyposażone w hamulec magazynka, zamiast pozwolić, aby pusty magazynek swobodnie wypadł. W porównaniu z USA, gdzie pusty magazynek ma nie tylko swobodnie wypaść, ale często oczekuje się, że samoczynnie wyrzuci się z broni po naciśnięciu zwalniacza. Oczywiście Europejczycy wydają się w większości nadrobić zaległości w zakresie zwalniacza przyciskiem i wyrzucania magazynków w tym momencie. 25-30 lat robi różnicę.)

Jeśli chodzi o liczbę nabojów w magazynku... To było na mapie w całej historii od wynalezienia powtarzalnika. Prawdopodobnie ISTNIEJE jakiś obsesyjny kompulsywny w każdym łańcuchu dostaw, który myśli, że liczba nabojów w pudełku, klipsie ładującym lub puszce amunicji powinna mieć jakiś pasujący integralny związek z liczbą nabojów w pistolecie lub magazynku, ale historycznie liczba nabojów w pistolecie lub magazynku prawdopodobnie obejmowała większość liczb, które mogła uderzyć i tylko rzadko stoi za tym jakaś prawdziwa myśl. Pewnego razu miałem przyjaciela, który powiedział, że liczba pocisków w magazynkach nigdy nie miała dla niego sensu, ponieważ nigdy nie wychodziła na parzystą liczbę magazynków na pudełko lub odwrotnie, według niego zawsze były albo naboje pozostałe, albo częściowo napełniony magazynek. W tamtym czasie musiałem się zastanowić, ponieważ miał CCW, czy kiedykolwiek wziął pod uwagę, że nawet jeśli jego liczba magazynków do nabojów na pudełko się zgadzała, prawdopodobnie nie zadziałałaby, gdyby włożył jeden do dziobka swojej broni do przenoszenia.

#12 ·
Zastanawiam się, czy po załadowaniu 20-nabojowego magazynka 7,62 i 25-nabojowego magazynka 5,56 stwierdzisz, że ważą one podobnie.

Drugą myślą jest to, że kiedy byłem w wojsku w latach 80., mieliśmy 30 jako standardowe wyposażenie, ale wielu było zmęczonych. Rozważaliśmy znalezienie wcześniejszych 20-nabojowych magazynków (które uważaliśmy za znacznie bardziej niezawodne), aby były warte złota. Jeśli mógłbyś dostać tylko jeden, byłby to magazynek do przenoszenia w twoim karabinie do pierwszego kontaktu, mniejsza waga podczas noszenia i bardziej niezawodny w pierwszych chwilach kontaktu.

#14 ·
Zastanawiam się, czy załadowałeś magazynek 20-nabojowy 7,62 i magazynek 25-nabojowy 5,56 i czy stwierdziłbyś, że ważą one w przybliżeniu tyle samo.

Drugą myślą jest to, że kiedy byłem w wojsku w latach 80., mieliśmy 30 jako standardowe wydanie, ale wielu było zmęczonych. Rozważaliśmy znalezienie wcześniejszych magazynków 20-nabojowych (które uważaliśmy za znacznie bardziej niezawodne), aby były na wagę złota. Jeśli mógłbyś dostać tylko jeden, był to magazynek do przenoszenia w twoim karabinie do pierwszego kontaktu, mniejsza waga podczas noszenia i bardziej niezawodny w pierwszych chwilach kontaktu.
Ludzie chcą rozmawiać o tym, jak bardzo zmienił się AR15; tyle samo uznania należy się zmianom w magazynkach. Prawdopodobnie co najmniej 3 zmiany w konstrukcji podajnika, a także ulepszenia sprężyn, nie licząc nadmiernego używania i niewłaściwego używania przedmiotu, z którego znana jest nasza armia. Zanim zacząłem w mojej obecnej agencji, znalazłem pudełko pozostawione przez byłego pracownika jego magazynków GWOT... pomysł, że zostały one wydane, był przestępczy. Prawdopodobnie te same magazynki z czarnym podajnikiem, których nie lubiłeś 20 lat wcześniej.

Dzisiaj różnica, jaką robi magazynek między wagą MAWL, LPVO, Modlite, offset RDS/celownika, nie liczy się zbytnio.

Chociaż różnica w wadze jest minimalna, to nie dotyczy rozmiaru podczas rozważania obciążenia. Powiedzmy, że podstawowe obciążenie to 200 nabojów... nie ma znaczenia rozmiar, potrzebujesz 200 biletów E, aby wydać. Objętość 9 magazynków 308 (masz 1 w pistolecie) będzie absolutnym utrapieniem w porównaniu z 7 magazynkami HK33. Magazynki 5,56 ułożone 2x głęboko już ssą i utrudniają skuteczność. Jak zamierzasz zarządzać większą liczbą i większymi magazynkami?

#16 ·
Myślę, że czytałem, że przez pewien czas Colt posiadał jedyne oprzyrządowanie do magazynów dla lat 20., więc wczesne GI 20 były wszystkie Colt. Colt produkował również oprzyrządowanie dla lat 30., ale zostało ono dostarczone jako GFE różnym małym przedsiębiorstwom będącym podwykonawcami. Ponieważ wykonawca zarabiał na budowie magazynów, zazwyczaj się rozwijał i nie spełniał już wymogu „małego przedsiębiorstwa”, więc kontrakt wraz z oprzyrządowaniem przechodził na kolejnego dostawcę. Przez pewien czas Colt był jedynym, który produkował 20-nabojowe magazynki, które były uważane za warte zachodu. Istniała ograniczona liczba niestandardowych 20 wyprodukowanych zgodnie ze specyfikacjami wojskowymi na rynku cywilnym, zanim ustawa o przestępczości zakazała dalszej produkcji na 10 lat. Po zachodzie słońca (16 lat temu) cywile kupowali nową produkcję jak świeże bułeczki.

15 lat temu znałem facetów, którzy służyli i wciąż otrzymywali magazynki z czarnym popychaczem. Przynajmniej jeden facet powiedział, że działają dobrze i nigdy nie miał z nimi żadnych problemów. Większość powiedziała, że jeśli mieli jakieś problemy z danym magazynkiem lub wyglądało na to, że będzie sprawiał problemy, był zgniatany i wyrzucany/wymieniany, zanim z nim wyszli. Jeden żołnierz piechoty morskiej powiedział, że jego załoga preferowała magazynki Magpul do tego stopnia, że czasami je zachowywali i przenosili amunicję z aluminiowych, jeśli to była następna partia, którą otrzymywali i mieli przestój.

Wygląda na to, że recenzje ostatniej zmiany lub dwóch popychaczy magazynków w ciągu ostatnich kilku lat były nieco mieszane.

#19 ·
25-nabojowe magazynki HK33 wystają spod karabinu prawie tak samo jak magazynki G3 i nie są za wysokie do ładownic G3. Jeśli próbujesz wyposażyć zadowolonych klientów G3 w karabiny 5,56, wiele podobieństw byłoby atrakcyjnych.

Biorąc pod uwagę, że HK33 był trzecim karabinem 5,56 przyjętym przez NATO po M16 w 1964 roku i FN CAL w 1966 roku, przejście na 25 nabojów po tych dwóch 20-nabojowych karabinach było prawdopodobnie dużym wydarzeniem w 1968 roku.

Następnym karabinem był SIG 540 w 1977 roku i FAMAS w 1978 roku. Nie sądzę, żeby 540 od razu miał magazynek na 30 nabojów, więc to FAMAS wprowadził kolejny 25-nabojowy magazynek pełną dekadę po 33.

#20 ·
Chcę powiedzieć, że amunicja była pakowana w opakowania po 25 sztuk, podobnie jak 9 mm, które również było pakowane w opakowania po 25 sztuk. Wiem, że w przypadku armii izraelskiej dlatego wydawano im magazynki 25-nabojowe ze względu na pakowanie amunicji, później pojawił się magazynek 32-nabojowy. Uważam, że HK nie wyprodukowało magazynka 40-nabojowego, sądzę, że armia malezyjska.

#21 ·
Podatny