Mogę mieć okazję nabyć HK93 w drodze wymiany. Ponieważ posiadam już HK53, czy warto budować HK33K? Jeśli już, to po prostu zachowałbym kolbę A2, jednocześnie skracając lufę.
Zgadzam się z tym stwierdzeniem w 100 procentach. Mam wszystkie trzy i gdybym miał wybrać jeden, byłby to 33k z moim pakietem zaczepu.Do pełnego automatu podwójnie buforowany V33K był dobrym rozwiązaniem, jednak, chyba że zakładasz na niego kolbę A3 i/lub używasz z zaczepem (mniejszy impuls krótszej lufy), nie jestem pewien, czy warto ponosić koszty cięcia / zmiany lufy w porównaniu do pozostawienia jako HK93. Teraz HK33K nie jest w tym samym świecie co HK53, HK33K to moim zdaniem o wiele przyjemniejsza broń palna ;-)
Pistolet Vector V33KP w kalibrze 223 (5.56) z lufą 12,7 cala wykonany z zestawu części 33K
![]()
Zgadzam się, o ile autor będzie używał tłumika, strzelał w trybie automatycznym i/lub używa kolby A3 i potrzebuje bardziej kompaktowego karabinu... dla samego karabinu na strzelnicę prawdopodobnie nie warto tracić znaczka skarbowego i kosztów robocizny, w szczególności jeśli autor nie miał już jednego lub więcej HK93. Teraz, jeśli karabin potrzebuje nowej lufy, to może być kolejny powód.Mój 33k to mój ulubiony karabin.
Krótsza lufa tłumi prawie tak samo jak 16", a jednocześnie jest bardziej kompaktowa.
Idealnie leży w moich dłoniach, chociaż nie mam 93 z lufą 16", żeby porównać.
Zagłosowałbym, że warto
Bardzo lubię 33k, więc właśnie buduję drugą. Ale z drugiej strony, mam tendencję do mnożenia. To bardzo fajny karabin i dobrze wyważony (jak już wspomniano). Podobnie jak Złotowłosa, jest w sam raz.Mogę mieć okazję do nabycia HK93 w zamian. Ponieważ posiadam już HK53, czy warto budować HK33K? Jeśli już, to po prostu zachowałbym kolbę A2, skracając tylko lufę.
Czy zmieniasz element blokujący, gdy dodajesz tłumik? Zgaduję, że używasz #3 w swoim 33K? Przynajmniej ja tak mam. Używam #8 dla 33K z tłumikiem. Puszka będzie działać jak zwiększenie długości lufy. Więc LP dla pełnej długości lufy karabinu wydaje się działać dla mojego 33K z tłumikiem.Mój 33K jest jednym z moich ulubionych hostów sear ze względu na jego równowagę i szybkostrzelność. Chciałbym tylko, żeby udało mi się go uruchomić z tłumikiem.
HK33K - YouTube
Jesteś tu członkiem od prawie 11 lat i tego nie przeczytałeś?Co oznacza przyrostek k, e itp.? 53 v. 33 itp.
53k i 33K to dwa różne zwierzęta, 53K jest w najlepszym razie pistoletem maszynowym / pistoletem, a 33K to kompaktowy karabin... z drugiej strony zależy to od tego, czy strzelasz na 25 jardów, czy na 250 jardów.Lets face it, you just need a 53K. That would be all sorts of fun :62:
Jestem teraz w okresie "prawdziwego" oczekiwania. Czy 33K będzie tego warte? Mam nadzieję. U znajomego było bardzo płynne i kontrolowane w FA. Więc był na szczycie listy, kiedy zacząłem nabywać własne H&K. Ten jest zbudowany z 93 przez TPMO. Może jeszcze 4 miesiące, aż przybędzie pieczątka…Będę szczęśliwy, gdy mój dealer to dostanie i zacznie się prawdziwe oczekiwanie.