HKPRO Forums banner

Czy HK33K jest tego wart?

32K views 75 replies 34 participants last post by  rickj1nd  
#1 ·
Mogę mieć okazję nabyć HK93 w drodze wymiany. Ponieważ posiadam już HK53, czy warto budować HK33K? Jeśli już, to po prostu zachowałbym kolbę A2, jednocześnie skracając lufę.

#2 ·
Do pełnego automatycznego użytku podwójnie buforowany V33K był dobrym rozwiązaniem, jednak, o ile nie zakładasz na niego kolby A3 i/lub używasz z zaczepem (mniejszy impuls krótszej lufy), nie jestem pewien, czy warto ponosić koszty cięcia / zmiany lufy w porównaniu do pozostawienia jako HK93. Teraz HK33K nie jest w tym samym świecie co HK53, HK33K jest moim zdaniem o wiele przyjemniejszą bronią palną ;-)

Pistolet Vector V33KP w kalibrze 223 (5.56) z lufą 12,7 cala wykonany z zestawu części 33K
Image

#42 ·
Do pełnego automatu podwójnie buforowany V33K był dobrym rozwiązaniem, jednak, chyba że zakładasz na niego kolbę A3 i/lub używasz z zaczepem (mniejszy impuls krótszej lufy), nie jestem pewien, czy warto ponosić koszty cięcia / zmiany lufy w porównaniu do pozostawienia jako HK93. Teraz HK33K nie jest w tym samym świecie co HK53, HK33K to moim zdaniem o wiele przyjemniejsza broń palna ;-)

Pistolet Vector V33KP w kalibrze 223 (5.56) z lufą 12,7 cala wykonany z zestawu części 33K
Image
Zgadzam się z tym stwierdzeniem w 100 procentach. Mam wszystkie trzy i gdybym miał wybrać jeden, byłby to 33k z moim pakietem zaczepu.

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalk 2

#4 ·
Mój 33k to mój ulubiony karabin.

Krótsza lufa tłumi prawie tak samo jak 16", a jednocześnie jest bardziej kompaktowa.

Idealnie leży w moich dłoniach, chociaż nie mam 93 z lufą 16", żeby porównać.

Zagłosowałbym, że warto
Zgadzam się, o ile autor będzie używał tłumika, strzelał w trybie automatycznym i/lub używa kolby A3 i potrzebuje bardziej kompaktowego karabinu... dla samego karabinu na strzelnicę prawdopodobnie nie warto tracić znaczka skarbowego i kosztów robocizny, w szczególności jeśli autor nie miał już jednego lub więcej HK93. Teraz, jeśli karabin potrzebuje nowej lufy, to może być kolejny powód.

#7 ·
Mogę mieć okazję do nabycia HK93 w zamian. Ponieważ posiadam już HK53, czy warto budować HK33K? Jeśli już, to po prostu zachowałbym kolbę A2, skracając tylko lufę.
Bardzo lubię 33k, więc właśnie buduję drugą. Ale z drugiej strony, mam tendencję do mnożenia. To bardzo fajny karabin i dobrze wyważony (jak już wspomniano). Podobnie jak Złotowłosa, jest w sam raz.

#34 ·
Mój 33K jest jednym z moich ulubionych hostów sear ze względu na jego równowagę i szybkostrzelność. Chciałbym tylko, żeby udało mi się go uruchomić z tłumikiem.

HK33K - YouTube
Czy zmieniasz element blokujący, gdy dodajesz tłumik? Zgaduję, że używasz #3 w swoim 33K? Przynajmniej ja tak mam. Używam #8 dla 33K z tłumikiem. Puszka będzie działać jak zwiększenie długości lufy. Więc LP dla pełnej długości lufy karabinu wydaje się działać dla mojego 33K z tłumikiem.

Na filmie próbowałeś uzyskać pojedyncze strzały lub serie z 33K w trybie auto? Metoda, której nauczyłem się dla pojedynczych strzałów, tutaj w HK Pro, polega na włożeniu palca spustowego nieco głębiej w spust. Użyj drugiego członu palca spustowego zamiast końcówki na spuście. Możesz poczuć, jak spust się przełamuje. Kiedy to się stanie, lekko puść spust. Pomaga to również w utrzymaniu mniejszego ruchu broni. Pociągnięcie za spust do następnego strzału jest natychmiast dostępne bez dodatkowego luzu. Mogę konsekwentnie uzyskiwać pojedyncze strzały z mojego MP5K podczas zawodów subgun z tą techniką. YMMV.

Scott

#15 · (Edited)
HK53k (nie fabryczny) to MP5 w rozmiarze 223 (5,56) z krótszym suwadłem i bardzo krótką lufą (5,5"??)
HK53 to MP5 w rozmiarze 223 (5,56) z krótkim suwadłem i lufą 8,5" (mniej więcej ;_)
HK33K to "pełny rozmiar" 223 (5,56) z krótszą lufą (nominalnie 12")
HK33 to "pełny rozmiar" (tj. mniej więcej to samo co HK93) 223 (5,56) z lufą 16" (właściwie broń wojskowa miała mniej więcej 15,5")

#25 ·
Będę szczęśliwy, gdy mój dealer to dostanie i zacznie się prawdziwe oczekiwanie.
Jestem teraz w okresie "prawdziwego" oczekiwania. Czy 33K będzie tego warte? Mam nadzieję. U znajomego było bardzo płynne i kontrolowane w FA. Więc był na szczycie listy, kiedy zacząłem nabywać własne H&K. Ten jest zbudowany z 93 przez TPMO. Może jeszcze 4 miesiące, aż przybędzie pieczątka…

Image

Image

#28 ·
Mam 53 i 33k, podobało mi się 33k, niewiele osób je robi, myślę, że skraca tylko lufę z 16 na 12,5 cala, ale wygląda fajnie i wyróżnia się w tłumie.

#29 ·
Mam. 93 53 volmer i 33k, które Jeff Walters zbudował dla mnie. 33k świetnie się strzela. Uwielbiam 53 tak bardzo, że proszę Jeffa, żeby zbudował mi kolejny, a ja odkładam mojego Volmera do bezpiecznego przechowywania. Mam pakiet siedzeń Fleming i mp5 mp5 reverse stretch 53 33k 33 g3 g3k, a teraz 51. Zdecydowanie najwięcej zabawy sprawia mi reverse stretch, ale 53 i 33k są tuż obok, to świetna broń do strzelania w trybie automatycznym.

#30 ·
Właśnie oddałem HK93 do maszyny TSC, aby otrzymać obróbkę 33K; Miałem szczęście zdobyć oryginalną lufę HK UK 1/7 z forum części tutaj. Mike powiedział, że przerabia większość otrzymanych HK93 na 53, ale 33K, a nawet 33 są regularnie zamawiane. Po zobaczeniu pięknej partii 53, nad którymi obecnie pracuje, czuję gorączkę na drugiego 5,56 HK...

#31 ·
Niestety, handel HK93 nigdy się nie odbył, ale wszyscy przekonaliście mnie do zbudowania 33K! Byłem na lokalnej wystawie broni i zobaczyłem "ok" wycenioną 93. Kusiło mnie, żeby ją kupić do konwersji, ale przyjaciel powstrzymał mnie, mówiąc, że powinienem pamiętać, że może powinienem poczekać na broń 1/7 zamiast 1/12, którą miałem na oku. Co o tym myślicie?