HKPRO Forums banner

Lista grup spustowych kompatybilnych z HK416/MR556/MR223

173K views 298 replies 118 participants last post by  Sean K.  
#1 · (Edited)
To pytanie powraca co jakiś czas. Postanowiłem więc założyć ten wątek. Może uda się go przypiąć.

Celem jest zebranie listy grup spustowych, które współpracują z zabezpieczeniem iglicy HK, dzięki czemu mogą być używane w dolnym korpusie innym niż HK lub włożone do dolnego korpusu HK. Wygląda na to, że większość spustów M16/M4 select fire działa z tym, więc lista dotyczy głównie spustów półautomatycznych. Należy pamiętać, że zabezpieczenie iglicy HK wymaga pewnej energii młotka do zwolnienia. Użycie bardzo lekkiego zestawu spustu z lekkimi sprężynami młotka może prowadzić do lekkich uderzeń w spłonki w przypadku niektórych marek amunicji (nadwyżki, rosyjska itp.):

ALG Defense ACT
Armalite National Match 2-stopniowy
ATC AR-Gold Trigger (wymaga dopasowania do MR223 ze względu na położenie tylnego pinu odbiornika)
CMMG Gen2 2-stopniowy
Franklin Armory Binary Firing System III (BFS III)
JP Competition Trigger
JP EZ Trigger
Geisselle HK MR556
Spust KAC 2-stopniowy
RRA National Match 2-stopniowy (UWAGA: Kompatybilna jest tylko nowa wersja z zaokrąglonym młotkiem)
TAC-CON 3MR
Timney AR-15 Skeletonized
UHL Trigger (wyprodukowano w Niemczech)
Wilson Combat TTU-3G i TTU-M2

Postaram się aktualizować tę listę, gdy pojawią się nowe informacje.

OSTRZEŻENIE: Niektóre spusty mogą nie działać poprawnie z zabezpieczeniem HK z 2-stopniowego „europejskiego” spustu (takiego, który pozwala na zabezpieczenie przy opuszczonym młotku). Może być konieczne zabezpieczenie HK w starym stylu lub zabezpieczenie na rynku wtórnym.

Uwagi:

Geisselle SSF - standardowy model podobno nie działa niezawodnie z HK416, wymagany jest model specjalny.

#4 ·
UHL działa, jednak ma bardzo słabą sprężynę młotka. Ma problem z umiarkowanie twardymi spłonkami, nie wspominając o naprawdę twardych (nadwyżki i rosyjska amunicja).

Na razie polecam JP lub Wilson Combat. Użyję CMMG 2-Stage na następnych zawodach 3Gun (w najbliższą niedzielę), żeby zobaczyć, jak to działa dla mnie, ale jest cięższy niż JP (używam JP ze sprężyną młotka "taktyczną", dla pewnego zapłonu) i ma dłuższy reset.

#5 ·
Tylko do wiadomości,

Jakiś czas temu zainstalowałem Geissele SSF w jednym z Colt M16 naszego działu, kiedy chcieliśmy mieć w naszym inwentarzu karabin typu "marksman". Założyłem na niego moją górną część 416 dla zabawy. Otrzymywałem bardzo lekkie uderzenia w spłonkę z niewypałami co około 5 lub 6 nabojów. Próbowałem mojej drugiej górnej części 416 z tą dolną i nie byłem w stanie wystrzelić żadnych nabojów, ponieważ na spłonce było bardzo lekkie wgłębienie. Dlatego nie oceniłbym standardowego SSF jako niezawodnej opcji dla 416.

#6 ·
Tylko do informacji,

Jakiś czas temu zainstalowałem Geissele SSF w jednym z Colt M16 naszego oddziału, kiedy chcieliśmy mieć w naszym inwentarzu karabin typu "marksman". Założyłem na niego moją górną część 416 dla zabawy. Otrzymywałem bardzo lekkie uderzenia w spłonkę z niewypałami co około 5 lub 6 nabojów. Próbowałem mojej drugiej górnej części 416 z tą dolną i nie udało mi się wystrzelić żadnych nabojów, ponieważ na spłonce było bardzo lekkie wgłębienie. Dlatego nie oceniłbym standardowego SSF jako niezawodnej opcji dla 416.
Zaktualizowano. Jednak wymieniono tylko specjalną wersję SSA (którą Geisselle oferuje za prawie 400 $).

#8 ·
Zabawna sprawa, właśnie usłyszałem o innym producencie spustów, który nie ma spustu kompatybilnego z HK z dokładnie tą samą historią, którą słyszałem wcześniej: "Tak, zrobiliśmy partię naszych spustów w wersji HK na specjalne zamówienie dla jednostki SOF, ale ich nie oferujemy".

#10 · (Edited)
Zaktualizowano:

ALG Defense ACT
ATC AR-Gold Trigger (wymaga dopasowania do MR223 ze względu na umiejscowienie tylnego pinu odbiornika)

#12 ·
Jeśli do nich zadzwonisz, dostaniesz samego Billa. Dzwoniłem kilka razy i albo odebrał telefon, albo oddzwonił. Zasadniczo zaczął je robić dla SOF i nie sądzę, żeby był gotowy na eksplozję zamówień cywilnych i SOF/DMR, biorąc pod uwagę, że sam odbiera telefon. Pewnie nigdy nie dociera do komputera, ale jego spusty są A1... Tylko moje 0,02

#34 ·
Czy jest jakieś potwierdzenie kompatybilności spustu Timney?
Mam szkieletowy spust Timney, jednostopniowy, 3 lub 4 funty (nie pamiętam, który zamówiłem). Nigdy nie miałem żadnych problemów dotyczących zabezpieczenia iglicy. Jedynym problemem, jaki miałem, były miękkie uderzenia w spłonki z niektórymi xm193. Skontaktowałem się z Timney i powiedzieli, że mogą to naprawić. Wysłałem im spust w poniedziałek, a w piątek wysłali mi zupełnie nowy spust z mocniejszą sprężyną. Od tego czasu nie miałem już lekkich uderzeń w spłonki. Uwielbiam obsługę klienta u nich.

#15 ·
#17 ·
Czy dwustopniowy automat KAC będzie działał w dolnej części 416?
Serio, nie ma sensu używać go w broni FA! Kup spust Geissele full auto do 416. 3-5 tys. nabojów zbierze się w krótkim czasie z karabinu FA. Wydaj kilka dolarów więcej i po sprawie. JEŚLI byłby to karabin KAC full auto, mógłbym zrozumieć chęć użycia ich spustu, ale skoro tak nie jest, to praktycznie nie ma to sensu.

#19 ·
Mogę dostać kac fa 2-stopniowy, ale nie geissele 416 ssf. Wolałbym jednak geissele.
W takim razie weź KAC. Bądź tylko przygotowany na wymianę spustu co 3 tysiące mil, to znaczy naboi.

#22 ·
To wkurza, jeśli tak jest. Poczekam, aż będę mógł dostać geissele. Dzięki za info!
Tak, to wkurza.

Jedynym powodem, dla którego używam dwustopniowego KAC, jest to, że już go miałem z innego projektu i dlatego, że go azotowałem, więc mam nadzieję, że wytrzyma dłużej niż zwykle.

Jeśli okaże się, że są naprawdę do bani i nawet azotowanie nie może sprawić, że wytrzymają znacznie dłużej niż już wytrzymują, nigdy więcej nie kupię spustu KAC. Pierdolę to.

#25 ·
Który jest najlepszy spust na liście?

Jedyny, który widziałem osobiście, to Wilson Combat, był niesamowity. Jakieś przemyślenia na temat Wilsona?
To strasznie obciążające i subiektywne, zwłaszcza bez zamierzonego celu? Czy "najlepszy" oznacza:

Najlżejsze pociągnięcie?
Najczystsze przełamanie?
Najbardziej niezawodny?
Najtrwalszy?
Najlepsza wartość?

#27 ·
Właśnie wystrzeliłem prawie 6000 nabojów z ALG ACT. To nie jest dopasowanie, ale bez wątpienia najlepszy spust bojowy. Nadal sprawia wrażenie nowego, a jeśli nie, to odrobinę lżejszego. Ale może po prostu się do niego przyzwyczaiłem.

Właśnie założyłem Geissle 416 SSA z Surefire MB i co za połączenie. Mój RDS prawie nie rusza się z celu.

#28 ·
Właśnie przebiegłem prawie 6000 z ALG ACT. To nie jest dopasowanie, ale bez wątpienia najlepszy spust bojowy. Nadal czuje się jak nowy, a jeśli nie, to odrobinę, odrobinę lżejszy. Ale może po prostu się do tego przyzwyczaiłem.
Biorąc pod uwagę, że kosztują tylko 65 dolarów, ACT jest jedną z lepszych rzeczy w tej chwili. Nie mogę się nachwalić mojego. Żałuję tylko, że nie kupiłem drugiego, żeby mieć go pod ręką.

#32 · (Edited)
Wilson TTU NIE DZIAŁA z MR556A1. Niezapłon przy każdym strzale z powodu słabej, niewymiennej sprężyny iglicy, co skutkuje lekkim uderzeniem w spłonkę.

#33 ·
Wilson TTU NIE DZIAŁA z MR556A1. Niezapłon przy każdym strzale z powodu słabej, niemożliwej do wymiany sprężyny kurka, co skutkuje lekkim uderzeniem w spłonkę.
No cóż, zanim po prostu powiesz, że to nie działa, dałbym Wilson Combat szansę na rozwiązanie problemu z tobą. Mój TTU 3G działa dobrze. Jestem ciekaw, dlaczego twój nie działa tak dobrze.

#40 ·
Zastanawiam się, czy geometrie młotków różnią się między ich TTU a 3G TTU. 3G, który mam, działa bez jednego zacięcia.
Zadałem Wilsonowi to pytanie. Powiedzieli, że młotki są dokładnie takie same.

#39 ·
Uwagi TTU odzwierciedlone w pierwszym poście.