HKPRO Forums banner

MR556A4 & MR762A4 Megathread (Wszystkie filmy, zdjęcia, dyskusje zamieszczone tutaj)

154K views 1.4K replies 210 participants last post by  b-murphy  
#1 · (Edited)
Nie było mnie tu od dłuższego czasu, więc przepraszam, jeśli wszyscy już to wiecie, ale potwierdziłem dziś na AUSA, że MR556A4 zostanie ogłoszony w przyszłym miesiącu jako jeden z trzech nowych HK.

#5 ·
Zapowiedziane czy wydane?
Słyszałem, że zapowiedziane, ale nie cytuj mnie. Potwierdzono również brak cywilnych G36, UMP lub MP7, po prostu zbyt wiele problemów z importem luf, Niemcy nie chcą eksportować części, brak dobrego metalu w USA (nie wiem) i w przypadku MP7 nie jest uważany za kaliber sportowy. Nie udało mi się wydobyć od nich trzeciego elementu.

#7 ·
Przepraszam, ale co oznacza AUSA? Dzięki za info!
Association of the U.S. Army - w zasadzie duże targi wojskowe odbywające się co roku w DC. Większość producentów broni strzeleckiej ma swoje stoiska, a także wszyscy duzi wykonawcy wojskowi, z wszystkim od czołgów, helikopterów i systemów rakietowych po producentów małych części.

#13 · (Edited)
Czy przedstawiciel ci to powiedział, czy też wydali oficjalne oświadczenie? Czy zamierzają zaoferować mr556a4 zarówno le/mil, jak i cywilom, z modyfikacjami w oparciu o bazę klientów?
Przeprowadziłem około dwudziestopięciominutową rozmowę z przedstawicielem HK na temat dzisiejszego ogłoszenia i przyszłych ofert HK USA. I po tym, jak trochę ponarzekałem na to, że HK powoli oferuje aktualizację MR556, powiedział mi wprost, że HK USA ogłosi MR556A4 w przyszłym miesiącu dla rynku cywilnego. Odniosłem wrażenie, że HK USA planuje ogłoszenie produktu każdego miesiąca przed końcem roku.

#12 ·
Czy ogłosili to oficjalnie?
Złożyli oficjalne oświadczenie, aby przedstawić 3 główne nowe i/lub ulepszone platformy w ciągu najbliższych 4 miesięcy tutaj:

CC9 był pierwszy.

Czy zamierzają oferować mr556a4 zarówno dla le/mil, jak i dla cywilów, z modyfikacjami w oparciu o bazę klientów?
Było kilka oświadczeń dotyczących MR556A4:

#15 ·
Nie chciałem nic mówić, ale również widziałem MR556a4. Pokazano mi, że ma dwie wersje: 16-calową i 11-calową SBR. Możliwe, że SBR jest oferowany tylko agencjom rządowym. Powiedziano mi, że czas oczekiwania wynosi rok, więc prawdopodobnie Q3 25, ale dealer nie był pewien, czy to tylko symbol zastępczy.

Zła wiadomość jest taka, że nic nie potwierdziło, czy lufa była chromowana, czy nie. Dla mnie oznacza to, że nie jest.

#16 · (Edited)
Nie chciałem nic mówić, ale widziałem również MR556a4. Pokazano mi, że ma dwie wersje, 16-calową i 11-calową SBR. Możliwe, że SBR jest oferowany tylko agencjom rządowym. Powiedziano mi, że czas realizacji wynosi rok, więc prawdopodobnie Q3 25, ale dealer nie był pewien, czy to tylko miejsce na symbole.

Zła wiadomość jest taka, że nic nie potwierdziło, czy lufa była chromowana, czy nie. Dla mnie oznacza to, że nie jest.
Do tej pory "nowe" HK USA było dla mnie dużym rozczarowaniem i bardzo mnie niepokoi. CC9 zabił moje zainteresowanie, jakie mogłem mieć, bez zwalniacza magazynka łopatkowego, niepewność, że jest w całości produkowany w USA i fakt, że nawet nie wygląda jak oferta HK. Dosłownie, jeśli zakleisz HK z boku, nawet nie będziesz wiedział, kto to zrobił. Teraz, gdy w ofercie nie ma cywilnego G36 ani MP7, JEDYNĄ inną ofertą, która mogłaby ich uratować, byłoby wreszcie zaoferowanie europejskiej / mil spec MR556. Jeśli nie zamierzają chromować lufy A4, to po 30 latach praktycznie stracą mnie jako klienta. Powodem, dla którego kupuję HK i robię to od dziesięcioleci, jest to, że wiem, że HK Germany produkuje niezwykle dobrze wykonaną broń palną pochodzącą z wojska, nawet jeśli jest wykastrowana. Jeśli HK USA będzie nadal produkować to samo wykastrowane gówno tutaj, z dużym znakiem zapytania niepewności, że jest nowo wyprodukowane w USA, nie ma absolutnie żadnego powodu, dla którego miałbym wydawać na nie kolejny grosz, zwłaszcza jeśli nie będą już importować zaufanej broni palnej produkowanej w Niemczech, ponieważ mogą ją teraz produkować tutaj.

#28 ·
Wygląda na to, że MR556A4 będzie prawdopodobnie przynajmniej w przybliżeniu (to jest słowo kluczowe) podobny do jeszcze niewydanego w Europie MR223A4/A5. Jedynym produktem nowej serii MR223/308, który HK faktycznie wypuściło na rynek, jest MR308A6 i nawet wtedy nie jest on jeszcze dostępny w handlu. MR308A6 jest obecnie sprzedawany tylko niemieckiej armii jako G210 jako DMR i karabin snajperski dla KSK i wojsk granicznych.

#32 ·
Spójrz, rozumiemy to, nienawidzimy tego, że HK USA lub jakkolwiek się nazywają, wciąż robią to, co robią, ALE musisz zrozumieć, że chcą sprzedawać swoje pistolety masom, HK GmbH to europejska firma, która produkuje europejskie pistolety dla europejskich ludzi, używając platformy broni, do której są przyzwyczajeni. Tutaj, w AMERYCE, używamy głównie zwalniacza przyciskiem, nie obwiniam ich za wybranie tej opcji, tak jak zrobili to z VP9-B.

Teraz, powiedziano mi, że CC9 to system podwozia, więc możliwe, że rynek zewnętrzny opracuje nową ramę i system magazynków dla pistoletu? Cholera, może Hk wypuści jeden? Kto wie i kogo to obchodzi. Kupuj lub nie, jest jak jest. Nie jestem na rynku takich mikro 9, mam g48x i jest więcej niż w porządku do mojego użytku.

Jestem podekscytowany nowymi A4, ponieważ będą produkowane przez HK, przynajmniej przez HK USA, tak jak było z MR556A1.

#38 ·
Cieszę się, że wypuścili na rynek coś zupełnie nowego, co zostało przez nich zbudowane. To pokazuje, że próbują rozszerzyć działalność i samą markę na nowe obszary rynku. Mając to na uwadze, nadszedł czas na modernizację i rozbudowę serii karabinów MR. Pierwszy MR556 został zaprezentowany w 2009 roku na targach Shot Show, a na rynek trafił w 2011 roku, jeśli się nie mylę. Od tego czasu widzieliśmy MR223a3 i wszystkie jego warianty, nie wspominając o 416 rozszerzonym do wersji A5/A7/A8, wszystkie ulepszenia systemu. Chciałbym, żeby szybciej wprowadzili to na rynek amerykański. Mam nadzieję, że zapowiedź w przyszłym miesiącu będzie dotyczyła serii karabinów MR556 i MR762.

#46 ·
To wszystko dobre wieści. Doceniam to, co HK USA próbuje osiągnąć. Należy docenić wysiłki HK. Miło byłoby zobaczyć ich w 2010 roku, kiedy FN wypuściło SCAR 16/17.

Co ważniejsze, byłaby to cholerna szkoda, gdyby MR 556 A4/A5 nie zawierał chromowanej lufy CHF. Dla wariantu AR za > 3 tys. dolarów, jak najbardziej powinien. Jeśli nie mogą importować luf lub surowców do luf do USA z Europy, nie ma powodu, dla którego HK nie mogłoby wyprodukować surowców do luf w jakiś sposób lub zlecić ich wykucie przez DD lub inną firmę w celu wytworzenia górnych części opartych na 416. Jest znacznie więcej producentów AR używających kuźni młotkowych do luf niż dekadę temu. Jest to wykonalne w Stanach Zjednoczonych.

Jeśli górna część KAC może uzyskać 15-20 tys. strzałów z ich lufami CHF, jestem pewien, że HK znajdzie sposób na uzyskanie podobnej wydajności.

Niezależnie od tego, jeśli nowy wariant MR223/556 nie będzie zawierał chromowanej lufy, trudno będzie uzasadnić zakup w porównaniu z wysokiej jakości górną częścią AR DI, taką jak Geissele URGI, Daniel Defense, Centurion Arms itp. Górne części Geissele i DD uzyskują szalone grupy z amunicją meczową. Wraz z pojawieniem się nowych puszek przepływowych, zalety górnych części tłokowych z krótkim skokiem w porównaniu z DI nie są już tak duże jak kiedyś. Żaden z nas na tym forum nie nurkuje z naszymi AR, więc zdolność do działania na plaży nie jest dla nas, durniów HKPro, problemem. :p

#1,028 ·
To wszystko dobre wieści. Doceniam to, co HK USA próbuje osiągnąć. Doceniajmy wysiłki HK. Miło byłoby zobaczyć ich w 2010 roku, kiedy FN wypuściło SCAR 16/17.

Co ważniejsze, byłoby cholerną szkodą, gdyby MR 556 A4/A5 nie zawierał chromowanej lufy CHF. W przypadku wariantu AR za > 3 tys. USD, jak najbardziej powinien. Jeśli nie mogą importować luf lub surowców luf z Europy do USA, nie ma powodu, dla którego HK nie mógłby wyprodukować surowców luf lub zlecić ich wykucia przez DD lub inną firmę, aby wykonać górne części oparte na 416. Jest znacznie więcej producentów AR używających młotów do luf niż dekadę temu. Jest to wykonalne w Stanach Zjednoczonych. Jeśli górna część KAC może wytrzymać 15-20 tys. strzałów z ich lufami CHF, jestem pewien, że HK znajdzie sposób na uzyskanie podobnej wydajności.

Niezależnie od tego, jeśli nowy wariant MR223/556 nie będzie zawierał chromowanej lufy, trudno będzie uzasadnić zakup w porównaniu z wysokiej jakości górną częścią AR DI, taką jak Geissele URGI, Daniel Defense, Centurion Arms itp. Górne części Geissele i DD uzyskują szalone grupy z amunicją meczową. Wraz z pojawieniem się nowych puszek przepływowych, zalety górnych części tłokowych z krótkim skokiem w porównaniu z DI nie są już tak duże jak dawniej. Żaden z nas na tym forum nie nurkuje z naszymi AR, więc zdolność do działania na plaży nie jest problemem dla nas, maniaków HKPro. :p
Nawet najwyższej jakości lufy meczowe Geissele są wykonane ze stali nierdzewnej bez powłoki, podobnie jak większość innych. Nikt nigdy nie używał chromowanych luf w karabinach meczowych lub precyzyjnych. Z pewnością nie tutaj, w USA.
Nazwanie go karabinem meczowym (MR) i posiadanie chromowanej lufy z pewnością byłoby uważane przez niektórych za fałszywą reklamę. Jeśli posiadanie chromowanej lufy jest dla Ciebie najważniejsze, po prostu nie budują tego produktu, ale naprawdę precyzyjny, półautomatyczny karabin tłokowy. Ma to sens, ponieważ wersja wojskowa wygrała również ze względu na tłok i celność.
W takim przypadku standardowa celność wojskowa wynosiła 4-5 MOA, a uzyskanie 2 MOA było ogromnym skokiem. Karabin 2 MOA na rynku cywilnym nie jest jednak niczym niezwykłym i z pewnością nie jest wart premii, więc wykonali dobrą robotę i sprawili, że jest naprawdę celny. Zbudowanie chromowanego karabinu typu AR jest naprawdę tanie, zwłaszcza jeśli nie zależy Ci na precyzji.

Wielu najlepszych strzelców w Perry używa karabinów zbudowanych przez tych facetów.

#53 ·
Jeśli chciałbym boczny uchwyt do ładowania, kupiłbym HK z zamkiem rolkowym lub Scar.

Jeśli nie zamierzają chromować lufy A4, to po 30 latach stracą mnie jako klienta.
Jeśli nowy wariant MR223/556 nie będzie miał chromowanej lufy, trudno będzie uzasadnić zakup.
Jeśli pojawi się MR556A4, najprawdopodobniej nie będzie miał chromowanej lufy, jak większość ostatnich ofert HK. Nie sądzę, żeby to był główny czynnik, chyba że HK zbankrutuje lub HK planuje ulepszyć MR556A4 do nowszej iteracji za kilka lat "bardzo mało prawdopodobne". Będzie dużo części zamiennych, więc niechromowana lufa nie będzie problemem. Kupujesz MR556A4 nie dlatego, że będzie działał lepiej niż konstrukcja DI AR, ale dlatego, że jest produkowany przez HK.

#55 ·
Jeśli chciałbym boczny uchwyt do ładowania, kupiłbym HK z zamkiem rolkowym lub Scar.

Jeśli będzie MR556A4, najprawdopodobniej nie będzie chromowana jak większość najnowszych ofert HK. Nie sądzę, żeby to był główny czynnik, chyba że HK zbankrutuje lub HK planuje ulepszyć MR556A4 do nowszej iteracji za kilka lat "bardzo mało prawdopodobne". Będzie dużo części zamiennych, więc niechromowana lufa nie będzie problemem. Kupujesz MR556A4 nie dlatego, że będzie działać lepiej niż konstrukcja DI AR, kupujesz ją, bo jest wyprodukowana przez HK.
Jak mówi BarnOwnLover, HK jest znane z chromowanych luf CHF w 416/417. Jest to atut systemu broni. Lufy MR556A1 z azotowaniem, które sprzedają, nie dorównują temu, co Daniel Defense lub Geissele mogą wyprodukować pod względem celności i trwałości. Oczywiście porównuję krótkie skoki do górnych części DI. Jednak kupuję produkty HK, żeby strzelać, a nie żeby były bezpiecznymi królowymi. Używam mojej konwersji UMP, Sp5, P30, VP9, ponieważ spełniają lub przewyższają inne porównywalne oferty. Nie kupiłem MR556A1 ani MR762A1, ponieważ żadna z tych platform nie robi nic lepiej, a w niektórych przypadkach nie jest równoważna z dobrze wykonanym wariantem AR DI wyprodukowanym w USA (DD, Geissele, KAC, LMT).

Lubię HK. Chcę, żeby im się powiodło i żeby nie zostali oszukani przez rząd jak w 1989 roku. Chcę, żeby zrobili mi MR556/762 z najnowszym dolnym uchwytem ambi, konstrukcją osłony dłoni i chromowaną lufą CL CHF. Chcę z tego wystrzelać całe gówno... zakładając, że kiedykolwiek dostanę wolne od pracy, lol.