HKPRO Forums banner

DOBRY BOŻE..... Pasek HK 3-punktowy....

37K views 27 replies 20 participants last post by  status quo  
#1 ·
WTF?

$&*%#@!!!!!!

NIGDY wcześniej nie spotkałem się z czymś tak kompletnie spieprzonym jak HK 3 Point Sling. Spędziłem 30 minut próbując rozgryźć, jak założyć to #@$^% coś i przeczytałem KAŻDY wątek i KAŻDY fragment instrukcji, które zawierały ilustracje z kreskówek, sprzeczne terminy i/lub niekompletne zdjęcia tego, jak to $%#@ coś się zakłada, że zaraz mnie szlag trafi.

Z tego wszystkiego, co mogę wywnioskować, jest co NAJMNIEJ zaprojektowany w oparciu o kryterium, że przede wszystkim powinien zdrapać PIEKŁO z karabinu, z kontaktem metal-o-metal.

CZY KTOKOLWIEK dysponuje KOMPLETNYMI zdjęciami, które dokumentują NA ZAWSZE, w JEDNYM wątku, jak ta kompletna katastrofa powinna być zamontowana? Po przejrzeniu tego, zdecyduję się rzucić to POS TAK DALEKO, JAK TYLKO MOGĘ, do śmietnika.

Dzięki-

B.

#6 ·
Problem, jaki mam z pasem na kolbie A3, polega na tym, że ciągle zapętla się przed moją twarzą, gdy namierzam cel. Kiedy spodziewam się zobaczyć przyrządy celownicze, widzę tylko swój pas. Jedyne rozwiązanie, jakie znalazłem, to trzymanie pasa tak mocno, jak to możliwe, aby pomóc go ściągnąć w dół, ale wtedy pas staje się niewygodny w użyciu. Używałem pasa Blackhawk, który nie zapętla się przed moją twarzą, ale znacznie trudniej jest przełączać pas między stałą kolbą a kolbą A3, ponieważ nie ma on klipsa.

#8 ·
Trzypunktowy pas nośny jest dobry do jednej rzeczy: ukończenia NIB 91 (z akcesoriami fabrycznymi). Instrukcje są tak jasne jak błoto.

#11 ·
Trzymaj się skórzanego paska... dobrze wygląda i jest dość wytrzymały (RÓWNIEŻ TANI!)

Paski 3-punktowe moim zdaniem nie zostały zbyt dobrze zaprojektowane.
To.
Używam skórzanego paska niemieckiego na własny użytek.

#12 ·
Na YouTube dostępna jest 3-częściowa seria filmów instruktażowych G36, która obejmowała trójpunktowy pas nośny. Szybkie wyszukiwanie hasła "g36 instruction video" tam je znalazło. Nie oglądałem ich jednak od kilku lat, więc nie pamiętam, jak bardzo były pouczające w kwestii tajemnic tego konkretnego elementu wyposażenia.

#13 ·
Klasa HKPRO MP5 ma faktycznie sekcję poświęconą prawidłowemu używaniu zawieszenia 3-punktowego. To NIE jest najbardziej intuicyjna rzecz. Ale używane poprawnie, działa niesamowicie dobrze.

#14 · (Edited)
Tak, ta metalowa podwójna pętla z pewnością zniszczy wykończenie, jeśli zostanie użyta w połączeniu z klipsem do zawiesia magazynka. Z drugiej strony, MP5 nie zostało zaprojektowane z myślą o cywilach (ani o przechowywaniu przez lata w sejfie)! Nie używaj R3/3, jeśli chcesz zachować MP5 lub klon w nieskazitelnym stanie. W przeciwnym razie po prostu strzelaj z broni i ciesz się nią.
Nawiasem mówiąc, uważam, że zdjęcie na stronie pierwszej pokazuje nieprawidłowe ustawienie podwójnej pętli, choć nie na klipsie do magazynka MP5! O ile wiem, to poprzeczka podwójnej pętli ma pasować do klipsa magazynka (lub w przypadku zdjęcia osłony dłoni).

#16 ·
Nawiasem mówiąc, uważam, że zdjęcie na stronie pierwszej pokazuje nieprawidłowe ustawienie podwójnej pętli, choć nie na klipsie gniazda magazynka MP5! O ile wiem, to poprzeczka podwójnej pętli ma pasować do gniazda magazynka (lub w przypadku zdjęcia osłony dłoni) klipsa.
To zdjęcie?

Image

Nigdy tego nie zauważyłem, ale miałoby to sens, ponieważ poprzeczka jest pod kątem i nie przebiega prosto. Dzięki za zwrócenie na to uwagi.

Pozdrawiam,

TC

#19 ·
Sprawdzę filmy, dzięki, ale zamówiłem kolejny pas Vickersa na czasy, kiedy mógłbym zabrać go na strzelnicę i nie zdzierać z niego wykończenia, a zachować go do celów kolekcjonerskich. Byłoby miło, gdyby ktoś zrobił kopię z polimerowym SARS ware, żeby się pobawić.
FWIW, bawiłem się używaniem pasa Vickersa z adapterem CAR w moim 93a3. Jest to więc najbardziej praktyczne rozwiązanie, jakie do tej pory znalazłem dla wariantu A3 serii 9x. I zgadzam się z opiniami PSG1 na temat prawdziwej roli pasa 3-punktowego... starannie schowanego dla wartości kolekcjonerskiej.

#23 · (Edited)
#24 ·
Ta seria wideo z Brownells/PoliceStore.com jest bardzo pomocna w wyjaśnianiu różnic między typami pasów nośnych.
Masz link? Próbowałem szukać na ich stronach internetowych, ale nic nie znalazłem. Wyszukiwania w otwartym źródle również zakończyły się niepowodzeniem.